• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozivaju vjernike da ne pristupaju policiji

Lecima ostavljenim u džamijskim kutijama vehabije pozivaju islamske vjernike da ne stupaju u policijske i Oružane snage BiH.

 Pozivaju vjernike da ne pristupaju policiji Izvor: MONDO

Pripadnici vehabijskog pokreta lecima ostavljenim u džamijskim kutijama, koje su namijenjene za dobrotvorne priloge, pozivaju islamske vjernike da ne stupaju u policijske i Oružane snage BiH, navodeći da su to "snage taguta, lažnog boga protiv koga se mora svim silama boriti".

Prema pisanju službenog lista Islamske zajednice "Preporod" slični pisani proglasi, koji su pored "očajnog i ludog poziva" okićeni s nekoliko kuranskih citata, stavljenih u pogrešan kontekst i krivo interpretiranih, pronalaženi su u džamijama i prije bombaškog napada na policijsku stanicu u Bugojnu u junu.

Ovakva praksa do sada je bila uobičajena samo za avganistanske i iračke radikalne islamiste, prenosi "Večernji list".

Islamski imami su uznemirni ovim slučajevima i napominju da su džamije nezaštićene i bez kontrole kao i bez bezbjednosnih kamera preko kojih bi se moglo pratiti i upozoravati ko ulazi u džamije.

Slični javni proglasi vehabijskog pokreta bili su aktuelni i kada je BiH slala vojnike u misije NATO-a u Avganistanu i Iraku, gdje je Ministarstvo odbrane BiH optuživano "za izdaju islamske braće u ovim zemljama".

U terorističkom napadu 27. juna na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE