• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijena žalba Urbanističkog zavoda RS

Ministarstvo rada RS odbilo je kao neosnovanu žalbu Urbanističkog zavoda RS na rješenje prvostepenog organa inspektora rada.

 Odbijena žalba Urbanističkog zavoda RS Izvor: MONDO

Tim rješenjem je ovom zavodu naloženo da otkloni nedostatke u vezi sa otkazima ugovora o radu za 24 radnika Zavoda, jer otkazi ugovora o radu nisu u skladu sa zakonskim propisima.

U obrazloženju Rješenja od 29. jula, koje je potpisao resorni ministar Rade Ristović navodi se da organizovanje štrajka, odnosno učešće u štrajku pod uslovima utrđenim ovim zakonom ne predstavlja povredu radne discipline, ne može biti osnov za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti, ne može biti osnov za udaljenje radnika sa rada i ne može za posljedicu imati otkaz ugovora o radu radniku.

Odluka poslodavca, Urbanističkog zavoda RS o organizovanju minimalnog prosesa rada od 4. maja u skladu sa članom 11. Zakona o štrajku zato što je podnosilac žalbe kao poslodavac donio odluku o organizovanju minimalnog proseca rada, a pretežna djelatnost je arhitektonska i inženjerska djelatnost.

Ovo rješenje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS je konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom kod Okružnog suda Banjaluka u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

Rješenjem prvostepenog organa inspektora rada banjalučkog Odjeljenja Republičke uprave za inspekcijske poslove od 8. juna naloženo je poslodavcu da otkloni nedostatke u vezi sa otkazima ugovora o radu za radnike Tatjanu Savanović, Gordanu Gojić, Uroša Kukolja, Denisa Mitrovića, Goran Dimitrića, Milana Podraščanina, Gorana Pašića, Gordanu Milanković i Draganu Babić, jer otkazi ugovora o radu nisu u skladu sa zakonskim propisima.

Radnici Urbanističkog Zavoda RS, koji su od 4. maja u generalnom štrajku, očekuju da Okružni privredni sud Banjaluka zakaže drugo ročište u vezi sa njihovim prijedlogom za pokretanjem stečajnog postupka u ovoj instituciji.

Većinski vlasnik Urbanističkog zavoda RS je banjalučki biznismen Jovan Vidović, a direktor Urbanističkog zavoda RS je Goran Vajkić.

Poreska uprava RS podnijela je ranije Okružnom tužilaštvu u Banjaluci izvještaje protiv pet direktora i vlasnika Urbanističkog zavoda zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlaštenja u privredi i službeni položaj.

Vlada RS zainteresovana je da u stečajnom postupku kupi Urbanistički zavod RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE