• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vize će biti ukinute... a možda i neće

Političari u Republici Srpskoj imaju podijeljeno mišljenje o tome da li je trenutno blokiran proces vizne liberalizacije.

 Vize će biti ukinute... a možda i neće Izvor: MONDO

Jedni tvrde da su vehabijski terorizam i bošnjačka volja za unitarizacijom zemlje značajno ugrozili "bijeli šengen", drugi smatraju da je realno očekivati da vize budu ukinute do kraja godine.

Generalna ocjena jeste da su teroristički akt u Bugojnu i druge terorističke aktivnosti vehabija u BiH uzdrmali i zamislili Brisel, kad je riječ o procesu ukidanja viza za građane BiH, pišu "Večernje novosti".

Tom zastoju, kažu političari Srpske, kumovali su i sarajevski političari zahtjevima za što većom centralizacijom vlasti u BiH.

Uprkos ovim problemima, direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić kaže za "Novosti" da je optimista kad je riječ o procesu vizne liberalizacije.

"Prema posljednjim informacijama iz Brisela, procedura za ukidanje viza za građane BiH je u toku i konačna odluka može da se očekuje do kraja ove godine", rekla je Savićeva.

Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da je zbog političkih nesuglasica, liberalizaciju viznog režima moguće očekivati tek poslije oktobarskih izbora.

"Opšte političko i nacionalno nepovjerenje u zemlji najveća su prepreka `bijelom šengenu`. Izbori će samo dodatno zakomplikovati političku situaciju i zato je teško ubrzo očekivati odluku o ukidanju viza", smatra Ivanić.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Lazar Prodanović ocijenio je da sarajevski političari svjesno politizuju rješavanje tehničkih pitanja neophodnih za ukidanje viza.

Oni žele da u tom procesu otmu što više nadležnosti od RS, rekao je Prodanović, smatrajući da bi bila velika greška Brisela, ako bi tek za sljedeću godinu odgodio odluku o ukidanju viza.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE