• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ osuđuje ostavljanje letaka u džamijama

Islamska zajednica u BiH osuđuje postavljanje letaka u džamijama, kojima sljedbenici tekfir-ideologije pozivaju vjernike da ne stupaju u policiju i Oružane snage BiH.

 IZ osuđuje ostavljanje letaka u džamijama Izvor: MONDO

Ovo je izjavio je šef Kancelarije Rijaseta Islamske zajednice u BiH za odnose sa javnošću Ekrem Tucaković.

On je istakao da su muslimani i Islamska zajednica u BiH dio države i da je moraju poštovati, te da niko nema pravo da krši zakone i da poziva druge da ih krši.

"Sve što je legitimno i legalno mi poštujemo, a to je i uspostavljanje vojske i policije koja nas štiti. Svako ko ugrožava državnu funkciju, a poziva se na islam, nije dobronamjeran. Takvi pozivi ne mogu biti motivisani vjerom. Islam to ne prihvata", rekao je Tucaković za "Dnevni avaz".

Sarajevski imam i kolumnista službenog lista Islamske zajednice u BiH "Preporod" Muhamed Velić smatra da su to opasne stvari i pojave kojima bi se, prije svega, trebalo da pozabavi država.

Velić je prvi pronašao letak na papiru formata A4 u kutiji za dobrovoljne priloge vjernika u jednoj sarajevskoj džamiji i naložio da taj papir bude spaljen.

Prema njegovim riječima, očito je da je cilj ovakvog djelovanja da bude napravljena pometnja među Bošnjacima.

"Po tefkirlijama, modernim haridžijama, policijske i vojne snage ne djeluju na principu Šerijata, zakona koje je donio Alah, već po zakonima ljudi. To su, kako smatraju, snage taguta, lažnog boga, protiv kojih se treba boriti. Njima je ta borba ispred vjerovanja u Boga", naveo je Velić.

On je upozorio da "neki centri moći očito vješto manipulišu tim ljudima i njihovim idejama".

Pripadnici vehabijskog pokreta lecima ostavljenim džamijskim kutijama, koje su namijenjene za dobrotvorne priloge, pozivaju islamske vjernike da ne stupaju u policijske i Oružane snage BiH, navodeći da su to "snage taguta, lažnog boga protiv koga se mora svim silama boriti".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE