• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ex-YU "sedmica" dogodine?

Zajednička igra na sreću, u kojoj bi učestvovale sve države sa bivšeg prostora SFRJ, mogla bi da počne već 2011. godine, prenosi "Dojče vele".

 Ex-YU "sedmica" dogodine? Izvor: MONDO

Lutrije država, koje su do 1990. godine sačinjavale Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, održale su nedavno u Sarajevu sastanak na kome je razmatrana mogućnost započinjanja projekta zajedničke (jedinstvene) lutrije, prenosi ovaj medij.

U Državnoj lutriji Srbije ne žele da komentarišu ideju niti da spekulišu o datumu i uslovima započinjanja ovog projekta.

Predstavnici srpske lutrije prisustvovali su nedavnom sastanku nacionalnih lutrija u Sarajevu i u kratkom saopštenju naveli da se "na projektu radi od 2007. godine i da je to bio jedan u nizu sastanaka na kome se ideja razrađuje." U saopštenju se još dodaje da je sve još u fazi pregovora.

Ipak, u toj Lutriji su rekli da je zvanično potvrđeno da će u sprovođenju te ideje biti uključene lutrije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Srbije, ali ne i lutrije Kosova, kako su pisali neki sarajevski mediji.

Uzdržanost u komentarima pokazali su i predstavnici svih ostalih lutrija, osim predstavnika takve organizacije u Bosni i Hercegovini, koji ističu da "nije riječ o ujedinjavanju, već o ekonomskom interesu državnih lutrija koje žele da prevaziđu ograničenja njihovih nacionalnih tržišta".

Direktror Lutrije BiH Edem Pašukan rekao je za agenciju Rojters da, ukoliko i zvanično bude postignut sporazum o početku zajedničke igre na sreću, ugovore će morati da odobre državni regulatori svake od lutrija, odnosno vlade.

Za sada se kao datum eventualnog početka održavanja zajedničke lutrije ovih država spominje sredina 2011. godine.

Osim u BiH, i u Sloveniji i Hrvatskoj, zvaničnici su potvrdili da postoji interes za taj projekat.

Inače, dok zvaničnici državnih lutrija i dalje pregovaraju, koncept igre već je ustanovljen.

Fondovi i nagrade biće obračunavani u nacionalnim valutama, a osnovna valuta biće evro. Cijena učešća u igri i iznos dobitaka biće jedinstveni. Koristiće se osnovni model već dobro poznatog loto-a, s tim da je za sada najizvesnije da će biti korišćen sistem 5 od 50 brojeva.

Polazna osnova jeste da se sa većim brojem učesnika povećava i glavna nagrada a s druge strane, države potpisnice bi trebalo da ravnopravno raspodijele zarađen novac, kaže za Dojče vele Vladimir Gligorov, ekspert Bečkog instituta za međunarodno upoređivanje ekonomija.

Najave o ekonomskoj koristi državama pojedinačno i uticaj na brži tok evropskih integracija, Gligorov vidi kao dio političkog marketinga, a razlog zašto su sve države pokazale zainteresovanost jeste u tome što je tu povećan prihod za državni budžet.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE