• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija: Iznenada odložena predaja Vlahovića

Španski ekstradicioni sud odložio je izručenje Veselina Vlahovića BiH, gdje se tereti za zločine nad Bošnjacima tokom rata u Sarajevu.

 Španija: Iznenada odložena predaja Vlahovića Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH je šokirano takvom odlukom, rekao je portparol Boris Grubešić, navodeći da vjeruje da se radi o nesporazumu i administrativnoj grešci i očekuje da Vlahović što prije bude izručen vlastima BiH.

On je kazao da je Tužilaštvo BiH, obaviješteno od Interpola o odluci da se odgađa postupak ekstradicije Vlahovića.

Vlahovića su očekivali u Tužilaštvu BiH ovih dana, kaže Grubešić i tvrdi da su u procesu pripreme ekstradicije i same španske institucije insistirale da se to završi do kraja ovog mjeseca.

"Sve potrebne logističke i bezbjednosne mjere su bile preduzete i za ekstradiciju je sve bilo spremno", rekao je Grubešić.

Ekstradicijski sudija u Madridu je u slučaju koji ova država vodi protiv Vlahovića došao do novih saznanja o njegovim počinjenim krivičnim djelima u Španiji, što je razlog obustavljanja najavljenog postupka njegovog izručenja BiH, prenijela je agencija Fena.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića da je od 1992. do 1995. učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, a za njim je raspisana potjernica u oktobru 2008. godine.

Tužilaštvo ga sumnjiči za "54 krivičnopravne radnje" počinjene nad civilima Bošnjacima i Hrvatima na Grbavici, uključujući ubistva, mučenja, nestanke i silovanja.

Pored BiH, izručenje Vlahovića od Španije zatražile su i Crna Gora i Srbija zbog krivičnih djela izvršenih u tim zemljama.

Vlahović je u junu 2001. godine pobjegao iz zatvora u Crnoj Gori, gdje je izdržavao kaznu zbog razbojništva i nasilnog ponašanja. U Španiji je uhapšen početkom marta ove godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE