• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blagojević: Incko ne poznaje međunarodno pravo

Mirko Blagojević odbacio tvrdnje visokog predstavnika Valentina Incka u kojima povlači paralelu između slučaja Đokić" i slučaja "Sejdić i Finci".

 Blagojević: Incko ne poznaje međunarodno pravo Izvor: MONDO

Mirko Blagojević, predsjednik Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj", rekao je danas da se Federacije BiH mora povinovati odluci suda u Strazburu u "slučaju Đokić" i odbacio tvrdnje visokog predstavnika Valentina Incka u kojima povlači paralelu između ovog i slučaja "Sejdić i Finci".

Blagojević je rekao da je Incko jučerašnjom izjavom pokazao "elementarno nepoznavanje međunarodnog prava".

On je istakao da nijedan unutrašnji ili spoljni akt, niti odluka ma kojeg suda ne može biti nadređena međunarodnom mirovnom sporazumu kakav je Dejtonski sporazum za BiH, što je karakteristično za slučaj "Sejdić i Finci protiv BiH".

"Odluka suda, međutim, može biti nadređena aktima unutrašnjeg prava kao što je akt uprave Federacije BiH koji onemogućava korištenje stanova onima kojima ti stanovi pripadaju", rekao je Blagojević na konferenciji za novinare u Brčkom.

On je podsjetio da se odluka iz Dejtonskog sporazuma ne može promijeniti ni na koji drugi način nego voljom poslanika u parlamentu BiH.

Blagojević je istakao da SRS "Dr Vojislav Šešelj" nije za promjenu važećeg Ustava BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je juče da je potpuno jasno da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u "slučaju Đokić" mora poštovati.

"Presude se moraju poštovati isto kao i u `slučaju Sejdić i Finci`. I ako bude više takvih slučajevi oni se moraju poštovati, jer u suprotnom sudovi ne bi bili potrebni", rekao je Incko komentarišući najavu predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da neće provesti odluku Suda iz Strazbura.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE