• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anđelina Džoli sa Silajdžićem

Na sastanku slavne Anđeline Džoli i Harisa Silajdžića najviše riječi bilo o izbjeglicama i raseljenim osobama.

 Anđelina Džoli sa Silajdžićem Izvor: MONDO

Slavna holivudska glumica i ambasadorka dobre volje UNHCR-a Anđelina Džoli poručila je danas u Sarajevu da će nastaviti da se angažuje na pomaganju izbjeglicama i protjeranima koji još čekaju da se vrate na svoja ognjišta i najavila da priprema novi film, koji će dijelom biti sniman u BiH.

Povodom problema raseljenog stanovništva tokom rata u BiH od 1992. do 1995, Džoli je izjavila da "iako se posljedice takve tragedije ne mogu otkloniti, imamo odgovornost da učinimo sve što je u našoj moći da umanjimo njihov bol, tako što ćemo pomoći onima kojima je pomoć neophodna", navedeno je u saopštenju UNHCR-a.

"Time doprinosimo prevazilaženju razlika i izgradnji bolje budućnosti za sve ljude u ovoj zemlji", istakla je Džoli.

Džoli je sinoć doputovala iz Budimpešte u Sarajevo privatnim avionom, pošto je neočekivano otkazala dolazak na Brione, gdje je trebalo da se sastane s Radetom Šerbedžijom.

Džoli je, drugi put ove godine, u privatnoj posjeti BiH, koja predstavlja dio njenog rada u regionu, a u čijoj je organizaciji učestvovao i UNHCR.

Njen dolazak u Sarajevo bio je potpuno iznenađenje i niko je nije vidio do trenutka kada je na ličnu inicijativu došla u zgradu Predsjedništva BiH, gde su je odvojeno primili predsiedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić.

Član Predsjedništva Nebojša Radmanović nije bio u mogućnosti da prisustvuje sastanku jer nije bio u zemlji, pa mu je Džolijeva ostavila ličnu poruku u njegovom kabinetu, navedeno je u saopštenju UNHCR-a.

Silajdžić je novinarima rekao da je sa Anđelinom Džoli razgovarao o pitanjima izbjeglica i povratnika, prenijela je Hina.

On je, tokom razgovora, predložio da Sarajevo i BiH postanu edukacioni centar koji će privući hiljade studenata iz cijelog svijeta, a Džolijeva je iskazala spremnost da učestvuje u promovisanju te ideje i da preko zajedničkih prijatelja sa Silajdžićem radi na realizaciji tog projekta.

Silajdžić je, takođe, pozvao Džolijevu da u oktobru prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o unapređenju dijaloga među kulturama u Sarajevu, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, prenijela je Fena.

Iz Komišićevog kabineta je navedeno da ga je Džoli izvijestila o aktivnostima koje planira da ostvari u BiH kako bi pomogla raseljenima, kao i o aktivnostima u oblasti osavremenjavanja obrazovanja.

Džolijeva i Komišić su razgovarali i o njenom budućem projektu - filmu koji će dijelom biti snimljen u BiH.

Detalji filmskog projekta koji Džoli planira još nisu poznati, ali mediji nagađaju, pozivajući se na nezvanična saznanja nekih producentskih kuća u BiH, da će biti reč o prvom filmu koji će sama režirati i čija će radnja biti vezana za prostor bivše Jugoslavije.

Džolijeva je istakla potrebu za brzom realizacijom revidirane "Strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma", koja se bavi pitanjima raseljenih.

"Nadam se da će uskoro biti preduzeti konkretni koraci koji će umnogome poboljšati živote raseljnih ljudi. Političke vođe su postigle kompromis da bi došli do ovog trenutka. Sada je potrebna brza akcija", rekla je holivudska glumica.

Anđelina Džoli i njen suprug Bred Pit su prije nekoliko mjeseci posetili nekoliko izbjegličkih centara u istočnoj Bosni kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da hiljade izbjeglica i protjeranih još nisu uspjeli da se vrate na svoja ognjišta, 15 godina po okončanju rata.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE