• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Vehabije oko Instituta za nestale!

Galijašević je upozorio da su Institut za nestale BiH, posebno Mašović "u funkciji bošnjačke politike koja vrši socijalno zbrinjavanje vehabija".

 Galijašević: Vehabije oko Instituta za nestale! Izvor: MONDO

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je Srni da je Institut za nestala lica BiH, a prije svega predsjedavajući Kolegijuma direktora Amor Mašović oko sebe napravio vehabijski štab u kojem se nalaze bivši obavještajci AID-a zaposleni u ovom institutu po ugovoru o djelu.

Galijašević je upozorio da su Institut za nestala lica BiH, a posebno Mašović "u funkciji bošnjačke politike i bošnjačkih obavještajnih službi koje direktno vrše socijalno zbrinjavanje vehabija, a koji potom postaju oči i uši AID-a".
Prema njegovim riječima, utvrđeno je da je na pojedinim područjima primijetan angažman pojedinih pristalica vehabijskog pokreta na uklanjanju tragova izvršenja zločina nad Srbima, a to je, kako je rekao, posebno vidljivo na područja Ozrena, Zavidovića i Vozuće, odnosno Kamenice.

On je dodao da takvih indicija ima i na drugim područjima kao što su na primjer područja oko Prijedora i Podrinja.
U te svrhe, kaže on, naročito se koriste bivši obavještajci AID-a koji su ostali bez posla, te oni uz Mašovićevu pomoć sa Institutom sklapaju ugovore o radu kao agenti na terenu, koji se brinu i sprečavaju pronalazak određenih srpskih grobnica koje treba ekshumirati.

"Istovremeno, angažovane vehabije na području Republike Srpske tragaju za grobnicama u kojima se nalaze isključivo Bošnjaci i za taj posao su dobro plaćeni", tvrdi Galijašević.Glavni finansijeri vehabija koji su kod Mašovića zaposleni po ugovoru o djelu, kaže Galijašević, su institucije BiH, odnosno budžet BiH, i određeni međunarodni faktori.

 "Amor Mašović za svoje ciljeve koristi i lokalno stanovništvo, odnosno povratnike, koje kroz socijalno zbrinjavanje obavezuje da pišu izvještaje sa terena, zapažanja gdje su šta vidjeli, primijetili, dok određene bošnjačke strukture vrše obradu tih izvještaja sa terena", rekao je Galijašević, dodavši da je to sve u funkciji obavještajnog podzemlja u Sarajevu.
Izvor blizak Tužilaštvu BiH potvrdio je ranije Srni da je Mašović angažovao pripadnike vehabijskog pokreta na ekshumaciji žrtava u regionu Perućca kod Višegrada. Prema istom izvoru, pripadnici vehabijskog pokreta su u srijedu, 18. avgusta sakupljali posmrtne ostatke i odjeću žrtava proteklog rata. "Ono što je građane Višegrada uznemirilo je činjenica da je Mašović kao predstavnik Instituta za nestala lica BiH prihvatio da vehabije kao dobrovoljci traže posmrtne ostatke", rekao je taj izvor.

Bilo je najavljeno da će predstavnici Instituta koji vrše ekshumacije u Perućcu pronaći oko 100 posmrtnih ostataka, a prema saznanjima Srne, predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica konstatovali su poslije sastavljanja tijela da su pronađene četiri žrtve. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE