• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maloljetnice sa odraslim osuđenicama

U BiH ne postoji vaspitno-popravni dom za maloljetnice, zbog čega završavaju u KPZ "Kula" u Istočnom Sarajevu ili u Tuzli sa odraslim osuđenicama.

 Maloljetnice sa odraslim osuđenicama Izvor: MONDO

U ovom  Ministarstvu ističu da nijedna ustanova u BiH u kojoj se izvršavaju vaspitne mjere za maloljetnice ne zadovoljava propisane međunarodne standarde, kao ni standarde propisane važećim zakonima u BiH, piše "Glas Srpske".

Profesor za maloljetničku delinkvenciju na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Aleksandar Milić rekao je da je potreban intenzivan rad sa maloljetnim prestupnicima, posebno kada su ženska lica u pitanju, te da je strašna činjenica da su maloljetnice u istom okruženju sa odraslim zatvorenicama, jer to neće donijeti napredak, ni pozitivan ishod vaspitno-popravnog programa.

"Praksa je pokazala da sve represivne mjere koje se brzo preduzimaju izazivaju pojačanu agresivnost mladih, tako da maloljetnički zatvori i sa najboljim uslovima ne obećavaju mnogo. To je već jedna vrsta stigamatizacije i lišavanje normalnih životnih okolnosti", rekao je  Milić.
 U KPZ-u u Istočnom Sarajevu formirano je posebno odjeljenje za maloljetnike oba pola, dok se u KPZ-u Banjaluka nalazi odjeljenje samo za dječake.

U Ministarstvu pravde BiH kažu da se maloljetnice u FBiH upućuju u posebno odjeljenje pri Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa u Tuzli.
Pomoćnik ministra pravde RS Boško Đukić rekao je da se pri KPZ "Kula" Istočno Sarajevo nalazi odjeljenje za izdržavanje kazni za ženska punoljetna lica, a tu je formirano i odjeljenje za maloljetnice.      (Srna)  

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE