• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene Srebrenice tuže Karlu del Ponte

Članice nevladine organizacije "Žene Srebrenice" prikupljaju potpise za tužbu protiv bivše haške tužiteljke Karle del Ponte.

 Žene Srebrenice tuže Karlu del Ponte Izvor: MONDO

One žele da tuže del Ponteovu zbog toga što je odobrila da se unište lične stvari srebreničkih žrtava.

Kako je javila Televizija Federacije BiH, "Žene Srebrenice" ne odustaju od odluke da tuže Del Ponte zbog toga što je bila jedan od potpisnika dozvole da se u Hagu uništi više od 1.000 ličnih stvari i dokumenata žrtava genocida u Srebrenici.

"Ubijene su nam i uspomene zbog čega Karla del Ponte mora odgovarati", saopštila je organizacija žena iz Srebrenice, čije je sjedište u Potočarima.

Članice udruženja su saopštile da Karlu del Ponte smatraju odgovornom za uništavanje dokaza o zločinu u Srebrenici 1995. i da ne odustaju od namjere o tužbi. One su počele da prikupljaju potpies za pokretanje tužbe.

"To su zadnje uspomene koje smo imali, a uništene su. To Del Ponte nije smjela uraditi bez kontakta s porodicama. Nedavno smo u razgovoru s aktuelnim glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom saznale da je pet osoba potpisalo pristanak za uništavanje ovih dokaza, ali nam tužilac nije htio otkriti ko stoji iza toga", saopštile su članice
srebreničkog udruženja.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc potvrdio je u maju prošle godine da je u Hagu uništeno oko 1.000 dokaza uzetih iz masovnih grobica oko Srebrenice.

Bramerc je objasnio da je to učinjeno zbog nemogućnosti arhiviranja i da je riječ o uobičajenoj proceduri.

On je rekao da postoje podaci o tim dokazima i da su oni morali da budu uništeni i zbog daljeg propadanja. Među uništenim dokazima su lične karte, fotografije ili dijelovi odjeće žrtava, precizirao je Bramerc.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE