• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK istražuje Mašovića

Centralna izborna komisija BiH će provesti istragu u vezi sa prigovorom porodica poginulih boraca o postojanju sukoba interesa Amora Mašovića.

 CIK istražuje Mašovića Izvor: MONDO

Centralna izborna komisija BiH provešće istragu u vezi sa prigovorom Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske o postojanju sukoba interesa predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića, izjavila je Srni predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

"CIK BiH će provesti istragu povodom ovog prigovora u smislu da li se tu radi o javnoj ustanovi, privatnom preduzeću i udruženju, jer Zakon o sukobu interesa stavlja ograničenja za izabrane i imenovane zvaničnike samo u slučaju ako se radi o nespojivim funkcijama u javnim i privatnim preduzećima i udruženjima", dodala je Hadžiabdićeva.

Ona je danas u Laktašima, komentarišući obnovljeni zahtjev za utvrđivanje sukoba interesa Mašovića kojeg je Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS danas uputila CIK-u BiH, rekla da će CIK BiH toj organizaciji proslijediti odgovor na zahtjev.

 Kada je riječ o kandidaturi političkih zvaničnika, Hadžiabdićeva je rekla da nema ograničenja vezano za sukob interesa, navodeći da svi kandidati na predstojećim izborima imaju zakonom tačno propisana ograničenja zbog kojih se ne bi mogli kandidovati na izborima u BiH.
"CIK BiH uvijek mora donijeti odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje sukoba interesa i to zahtijeva vrijeme", istakla je Hadžiabdićeva, podsjetivši na sličnu situaciju kod imenovanja članova Savjeta ministara BiH kada su neki imenovani na funkcije, nakon čega je utvrđivan njihov sukob intetresa.

Prema njenim riječima, ukoliko se utvrdi postojanje sukoba interesa kod izabranog zvaničnika ili njegovog savjetnika, CIK BiH u tom slučaju pokreće postupak i pribavlja relevantne dokaze, nakon čega se ako ima elemenata izriče sankcija izabranom zvaničniku, a u suprotnom donosi rješenje o obustavi postupka.
Ona je potvrdila da je CIK BiH ovjerila kandidaturu Amora Mašovića na predstojećim izborima u BiH, jer je Mašović ispunjavao sve zakonom propisane uslove za ovjeru kandidature.
Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS uputila je danas CIK-u BiH obnovljeni zahtjev za utvrđivanje sukoba interesa predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića, nakon čega bi uslijedio njegov opoziv sa ove funkcije.

 Mašović je kandidat SDA za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo na predstojećim izborima, što je potvrđeno i na ovjerenoj kandidatskoj listi, koji se nalazi na zvaničnoj internet stranici CIK-a BiH, a još mu traje mandat poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE