• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvinjenje novinarke HRT-a zbog turista BiH

Novinarka HRT-a Dijana Čuljak javno se izvinila zbog svog "nezgrapno formulisanog pitanja" o turistima BiH na južnom Jadranu

 Izvinjenje novinarke HRT-a zbog turista BiH Izvor: MONDO

Ona je navela i da je neprimjereno stavljanje njene izjave u politički kontekst, te da ne može diskriminisati narod kojem i sama porijeklom pripada.

"Žao mi je ako sam ikoga uvrijedila i javno se izvinjavam. Govorila sam o ekonomskoj kategoriji turista koji na jedan dan dolaze na Jadran, i to južni dio Jadrana, jer im je blizu i imaju beneficiju da za razliku od sjevernog Jadrana ne moraju plaćati ulaz na naše plaže. Propustila sam spomenuti da pri tom mislim i na hrvatske goste, ali oni su mi se u kontekstu podrazumijevali", rekla je Čuljak i dodala da shvata da je njeno pitanje bilo nedorečeno i grubo.

Čuljak je u Dnevniku HRT-a gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića upitala: "Koliki problem, u Omišu i uopšte na južnom Jadranu, predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz BiH, ništa ne troše, ne zauzimaju apartmane, a zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu niti platili?".

Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH novinari ocijenila je da to pitanje predstavlja diskriminatorski odnos prema građanima BiH i da je to kršenje etičkog kodeksa. Međutim, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ne smatra da je urednica hrvatskog Dnevnika prekršila novinarske norme.

"Mislim da je neoprezno postavila pitanje, ali u njemu ne vidim namjeru diskriminacije", rekao je Duka, koji smatra pretjeranim reagovanje kolega iz BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE