• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevoznici iz RS: Na Rači gore nego na deponiji!

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS upozorilo je danas na katastrofalne uslove na carinskom terminalu u Rači, te su najavili nove blokade.

 Prevoznici iz RS: Na Rači gore nego na deponiji! Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Poručili su da će u ponedjeljak od osam do 18 sati blokirati prelaz u Rači, a ukoliko u međuvremenu ne bude postignut dogovor sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH (UIO), svaki naredni dan blokade će biti pojačane.

Nikola Grbić, predsjednik ovog udruženja, naglasio je da je stanje na Rači „gore nego na deponiji smeća u Ramićima kod Banje Luke“, a da se kroz ovaj teminal godišnje ubere oko tri miliona maraka, dok u posljednjih deset godina „nije uložen ni pfening“.

On je upozorio da je UIO BiH bila dužna da ga održava.

"UIO BiH je glavni krivac za sadašnje stanje na prelazu Rača. Ravan je jednom smetlištu. Deponija smeća u Ramićima je urednija. UIO ga je namjerno dovela u takvo stanje, a sada je obrazloženje da ga ne mogu održavati i da ga treba izmjestiti na privatni, čiji bi kapacitet bio 40 do 50 kamiona, a sada stane od 200 do 300 kamiona", kazao je Grbić.

Kazao je da bi najavljenim izmještanjem terminala na lokaciju udaljenu oko 20 kilometara od postojećeg, prevoznici imali dodatne troškove od oko 100 KM po svakom vozilu i da se tu „ne bi mogli uklopiti“.

Poručio je i da je stanje u Gradišci takođe katastrofalno, zbog čega je prema njihovim podacimna RS naputilo 4.000 profesionalnih vozača.

"Čekanja su mnogosatna, a firme nisu u stanju da plate vozače zbog takvog čekanja. Oko 1.200 firmi prošle godine je napustilo BiH i preregistrovalo se u Sloveniju i u drugim zemljama", dodao je.

Špediteri: Prekid protesta, nastavak u ponedjeljak

Poručio je da oni ne žele blokirati granične prelaze, ali je to trenutno jedini način kako da se izbore i da ostanu na ovom području, te da će svaki dan pojačavati obustavu rada.

"Želimo tu da radimo, ali moraju nam se omogućiti uslovi. Sa UIO BiH možemo razgovarati samo o poboljšanju na postojećem terminalu u Rači, ali nemamo o čemu razgovarati da se to izmjesti. Mi nemamo pitku vodu, mokre čvorove, bunar u kojem je voda je ravna onoj u lokvi i barama, tamo ima desetak uginulih pacova, a ljudi se tu umivaju. Spremni smo razgovarati sa crnim đavolom samo da se poboljšaju uslovi", naglasio je Grbić.

On je danas održao konferenciju za novinare u Banjoj Luci, zajedno sa predstavnicom udruženja špeditera Radmilom Koprivicom i poslanikom SDS-a u NSRS Bojanom Vidićem.

Vidić je kazao da ova stranka podržava špeditere i prevoznike zbog, kako je naveo, „jednostrane odluke UIO BiH da poslove sa carinskim terminalom dodijeli privatnoj firmi iz Brčkog“.

On je istakao da SDS već ima informacije ko bi to trebalo da bude, ali nije želio da to saopšti, uz ocjenu da bi privatni terminal otvorio široko polje za koruptivne radnje.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S10

To je ta RS, koja gradi evropske puteve. Sramota. Sve je na najnizem nivou al krediti se samo ređaju

MONDO REPORTAŽE