• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajramska čestitka Dodika: Neka radost ispuni srca

Autor SRNA

Zvaničnici BiH uputili su danas vjernicima islamske vjeroispovjesti čestitke povodom Kurban-bajrama

 Bajramska čestitka Dodika: Neka radost ispuni srca Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovjesti Kurban-bajram sa željom da ovaj veliki praznik proslave u zdravlju i veselju sa svojim najmilijim.

"Želim vam da Kurban-bajram dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja i da predstojeći praznik donese mir i radost u vaše domove", navodi se u čestitki koju je srpski član Predsjedništva BiH uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijstvima, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH.

Dodik je naglasio da svaki vjerski praznik treba da bude u duhu međusobnog poštovanja i solidarnosti i podsticaj za sve koji ga proslavljaju da stvaraju bolju, srećniju i napredniju budućnost svih građana BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke. Neka radost ovog velikog praznika ispuni srca i nadahne da činjenjem dobrih dijela i blagodarenjem Bogu složno djelujemo za bolju budućnost svih naših naroda, radujući se zajedno svakom uspjehu", naglasio je Dodik.

ČESTITKA GRADONAČELNIKA BANJALUKE

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je Kurban-bajram vjernicima Islamske zajednice u BiH, sa željom da praznik proslave u miru, dobrom zdravlju, duhovnom blagostanju i radosti. Radojičić je čestitku uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću, te sugrađanima koji slave ovaj praznik. "Vama, svim službenicima Islamske zajednice, vašim vjernicima i našim sugrađanima koji slave Kurban-bajram, upućujem najiskrenije čestitke. Želim da praznik provedete u miru, dobrom zdravlju, duhovnom blagostanju i radosti, okruženi porodicom i prijateljima", naveo je Radojičić u čestitki.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je u čestitki islamskim vjernicima povodom predstojećeg Kurban-bajrama da ovaj praznik podsjeća na to da odanošću i ljubavlju prema drugome treba graditi odnose na toleranciji i međusobnom poštovanju.

Komšić je u čestitki poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i islamskim vjernicima u BiH i dijaspori podsjetio da taj praznik simboliše žrtvu i odricanje.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je u čestitki da Kurban-bajram jača duh da spremnije dočekaju iskušenja koja predstoje.

"Kurban-bajram nas podsjeća na iskušenja kroz koja smo prošli i kao pojedinci i kao zajednica u proteklom periodu", navedeno je u Džaferovićevoj čestitki.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović čestitao je islamskim vjernicima u BiH Kurban-bajram i izrazio uvjerenje da će ovaj praznik podstaći sve ljude u BiH da pokažu više tolerancije, razumijevanja i brige za druge, slabije i sve kojima je pomoć potrebna.

Čestitku islamskim vjernicima u BiH povodom Kurban-bajrama uputila je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, koja im je poželjela da ovaj praznik provedu u zajedništvu, miru i radosti.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić čestitao je islamskim vjernicima predstojeći Kurban-bajram i poručio da treba iskoristiti poruke ovog praznika za izgradnju boljeg, pravednijeg društva i napretka evropske BiH.

Zamjenik ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Saša Dalipagić je u čestitki poželio islamskim vjernicima u BiH i dijaspori da Kurban-bajram provedu u zdravlju i miru, u duhu zajedništva i ljubavi sa svojim najbližima i komšijama.

Premijer FBiH Fadil Novalić poželio je islamskim vjernicima da za ovaj vjerski praznik ojačaju i oplemeni porodične i veze s prijateljima i komšijama. "Jedna od univerzalnih poruka Kurban-bajrama je radost dijeljenja i bogatstvo međuljudskih odnosa kroz snagu praštanja, pomirenja i zajedničkog života", naveo je Novalić.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović čestitao je Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i svim građanima BiH koji proslavljaju ovaj praznik, kojima je poželio da praznične dane provedu okruženi porodicom i najbližim prijateljima.

Vjernicima islamske vjeroispovjesti čestitku povodom Kurban-bajrama uputio je i zamjenik premijera Federacije BiH Vesko Drljača, poželjivši da praznik provedu u zdravlju, sreći i blagostanju, okruženi svojim najmilijim.

Prema kalendaru Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama ove godine obilježava se danas. Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela. Porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnim i ugroženima.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE