• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novac za projekte u džepovima anonimusa?

Ministarstvo obrazovanja FBIH pretrpano žalbama zbog "kriminalne raspodjele sredstava za finansiranje naučnih projekata", piše "Avaz".

 Novac za projekte u džepovima anonimusa? Izvor: MONDO

U javnom pozivu za dobijanje ovih sredstava navedeno je da "voditelji projekta moraju imati najmanje tri naučna rada objavljena u posljednjih pet godina ili pet radova bez vremenskih ograničenja u referentnim časopisima za određenu naučnu oblast".

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić podnio je  žalbu na javni poziv nakon što je došao do zaključka da čak polovina onih koji su dobili novac ne ispunjava uslove.

On je ispitao baze podataka i sačinio analizu kojom je dokazao da 13 od 26 voditelja projekta na ispunjava ove uslove, a neki čak nemaju nijedan rad u referentnim bazama.

S druge strane, veliki broj naučnika koji imaju mnogo više radova u referentnim bazama nego što je minimalno potrebno, nije "prošao" na konkursu, piše list.
 Iz Ministarstva obrazovanja i nauke nisu se oglasili o ovom pitanju, a federalni mediji su nedavno objavili da je ovo ministarstvo nezakonito dalo novac sinu rektora Sarajevskog univerziteta Kenanu Čaklovici, da je pomoćnik ministra obrazovanja i nauke Jasmin Branković sam sebi dodijelio 1.700 KM i mnoge druge sporne stvari. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE