• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Monstrum sa Grbavice stiže u BiH

Izručenje Veselina Vlahovića Batka iz Španije u Sarajevo očekuje se večeras, saopštio je kabinet člana u Predsjedništvu BiH Željka Komšića.

 Monstrum sa Grbavice stiže u BiH Izvor: MONDO

Proces izručenja Vlahovića, koga nazivaju i monstrum sa Grbavice, pravosudnim vlastima BiH počeo je i "prema formalno proceduralnim pravilima, a uz najveće mjere sigurnosti, u večernjim satima očekuje se dolazak ekstradicionog tima sa Vlahovićem u Sarajevo", navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ratne zločine protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica od 1992 do 1995. godine.

Prije potvrde iz Komšićevog kabineta da je proces izručenja Vlahovića počeo, oglasila su se i nadležna ministarstva Savjeta ministara BiH, koja su navela da su obaviještena o odluci španskog suda da su ispunjeni uslovi za nesmetano i što skorije izručenje Vlahovića vlastima BiH, nakon čega je Graničnoj policiji BiH i drugim nadležnim institucijama dostavljeno obavještenje i da se očekuje brza realizacija izručenja Vlahovića BiH.

U saopštenju Komšićevog kabineta ocijenjeno je da je izručenjem Vlahovića BiH stavljena tačka na višemjesečnu političko-pravnu borbu za njegovo izručenje, posebno imajući u vidu da su njegovo izručenje tražile Srbija i Crna Gora zbog krivičnih djela izvršenih u tim zemljama.

Komšić je izrazio "lično zadovoljstvo zbog činjenice da će jedan ovakav zlikovac napokon biti suočen sa pravdom i to na mjestu gdje je počinio svoja zlodjela".

"Znajući da ništa ne može ublažiti bol za nevinim žrtvama Batkovih zločina, zlikovca koji je sadistički uživao u ubistvima naših sinova, očeva, majki, djece, naših prijatelja, niti jedna kazna za takvog zločinca neće biti adekvatna količini zla i zločina koje je počinio", kazao je Komšić.

Sud BiH je 3. oktobra 2008. izdao nalog za raspisivanje potjernice za Vlahovićem.
Vlahović je u junu 2001. godine pobjegao iz zatvora u Crnoj Gori, gdje je izdržavao kaznu zbog razbojništva i nasilnog ponašanja. U Španiji je uhapšen početkom marta ove godine.

Vlahović je u Španiji osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna trebalo bi da bude uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE