• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje novinaru kojem je prijećeno smrću

U Banjaluci počelo suđenje novinaru FTV-a Damiru Kaletoviću zbog tajnog snimanja intervjua s Vitomirom Popovićem, koji mu je prijetio smrću.

 Suđenje novinaru kojem je prijećeno smrću Izvor: MONDO

Novinar Federalne televizije Damir Kaletović izjavio je u četvrtak pred Osnovnim sudom u Banjaluci da je umjesto pokretanja postupka protiv njega zbog neodobrenog snimanja i emitovanja izjave bivšeg ombudsmana BiH Vitomira Popovića, trebalo suditi Popoviću koji mu je prijetio smrću.

Izjašnjavajući se o optužnici koju je protiv njega podiglo Okružno tužilaštvo u Banjaluci, Kaletović je kazao da "optužnicu razume jezički, ali da ne shvata njenu suštinu, jer je njemu prijećeno smrću".

Optužnica protiv Kaletovića je podignuta u maju ove godine zato što je taj novinar 28. septembra 2007. u službenim prostorijama ombudsmana za ljudska prava BiH bez, kako se tvrdi, odobrenja Popovića naredio snimanje cijelog njihovog neformalnog razgovora čije je dijelove potom objavio u političkom magazinu FTV "60 minuta".

Bivši ombudsman Vitomir Popović tada je Kaletoviću rekao da je "zaslužio metak u čelo".

Kaletović je tada za magazin "60 minuta" radio prilog o ratnoj ulozi Popovića kao visokog funkcionera Srpske demokratske stranke (SDS) i sudije Osnovnog suda u Banjaluci u progonu nesrpskih kadrova iz pravosuđa RS.

Popović je trenutno dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Kaletović je u četvrtak rekao da je sud "imao izvanrednu priliku da spere strašnu mrlju sa pravosudnih institucija BiH koju im je nanijelo Okružno tužilastvo u Banjaluci, podižući optužnicu protiv njega".

"Ovdje je došlo do zamene tjeza. Umjesto da odgovara čovjek koji je novinaru uputio prijetnju smrću, odgovara novinar koji je samo radio svoj posao", rekao je Kaletović agenciji Beta.

On je naveo da cijeli proces doživljava kao "nastavak udara režima i političko-pravosudne mafijaške hobotnice na nezavisne medije poput FTV i političkog magazina '60 minuta'".

"Nažalost, medijski mrak koji je uspostavljen u RS dolaskom na vlast Milorada Dodika pokušava se sada na mala vrata uvesti i u Federaciju BiH. Meni je žao što ovdašnje pravosuđe nije pokazalo ovakvu ekspeditivnost u rasvetljavanju ubistava u Banjaluci, koja imaju politički predznak", rekao je Kaletović.

Kaletovićev advokat Nikica Gržić rekao je da taj proces nije ni trebalo da se održi pred Osnovnim sudom u Banjaluci već pred Sudom BiH, jer je u vrijeme kada se desio taj slučaj Vitomir Popović bio ombudsman BiH, odnosno visoki državni funkcioner.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE