• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijatelji za Nemanju Grubana

Humanitarni koncert za pomoć Nemanji Grubanu "Prijatelji za prijatelja" zakazan je za petak s početkom u 21 čas u prijedorskoj Ljetnoj bašti.

 Prijatelji za Nemanju Grubana Izvor: MONDO

Pozivom na broj 1413 do kraja mjeseca darujete 1 KM za liječenje Nemanje Grubana. Broj žiro-računa na koji se može darovati novac za ovog mladića jeste 5620998026905112.

Kada je Nemanja Gruban (24) iz Prijedora prije godinu i nepun mjesec krenuo na Sanu da se osvježi ni slutio nije da će, umjesto da priprema posljednji ispit i diplomski rad na banjalučkom DIF-u, mjesecima, a možda i godinama potom, ležati u bolesničkoj postelji i obijati bolničke pragove.

Sana je 28. jula 2009. godine, u jeku turističke sezone, bila prepuna kupača. Nezgodan skok na glavu, lom petog pršljena i Nemanji je dijagnostikovana kvadriplegija. Od tada se život njegovih roditelja Milke i Bože, sestre Milice i djevojke Bojane Kojić svodi na samo jedno - brigu za poptpuno nepokretnog Nemanju.   

Uslijedila je operacija na Ortopedskoj klinici Banjica u Beogradu, rehabilitacija na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu i rehabilitacija u Sloveniji.
"Nemanja dugo nije mogao pomjeriti ni mali prst. Sada može sjediti u kolicima, može sam jesti i može se sam brijati", ponosna je mama Milka, zaposlena u prijedorskoj "Toplani". 

Otac Božo invalid je i penzioner od 1993. godine.
"Nismo siromašni, a nismo ni bogati. Obični smo ljudi, ali bez pomoći drugih ništa ne bismo uspjeli.Kome god smo se obratili nije odbio da  pomogne" - zahvalan je Nemanjin otac.
Njegova djevojka treći je vjerni pratilac Nemanjin u svim klinikama i bolnicama. Bojana, koja studira  medicinu, pauziraće dok god Nemanji bude potrebna. Sestra Milica  zaposlena je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske,  koje je takođe pomoglo Nemanjino liječenje.

"Nemanja će 1. septembra ponovo u Sloveniju. Tamošnji ljekari obećali su nam mnogo. Imamo vizu za dva mjeseca, ali rehabilitacija bi  trebalo da traje osam mjeseci", kaže majka Milka.
Brojne akcije za prikupljanje novca za Nemanjino liječenje organizovali su njegovi drugari. Jedna od njih je i humanitarni koncert "Prijatelji za prijatelja", zakazan za sutra s početkom u 21.00 čas u prijedorskoj Ljetnoj bašti.

Porodica Gruban je 1991. izbjegla iz Zagreba. Da zlo nikada ne dolazi samo, pokazuje i to što se  ova  porodica sada suočava i sa problemom neusaglašenih pravosudnih sistema BiH i Hrvastke,  gdje stan u Prijedoru koji su uredno i regularno zamijenili za stan u Zagrebu sada putem suda potražuje njegov bivši nosilac stanarskog prava.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE