• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosanskim osuđenicima draži hrvatski zatvori

Iz BiH zagrebačkom Županijskom sudu stiglo više zahtjeva za služenje kazni osoba s dvojnim državljanstvom koji su tamo osuđeni, a nalaze se u Hrvatskoj.

 Bosanskim osuđenicima draži hrvatski zatvori Izvor: MONDO

To je uslijedilo nakon hrvatske najave da će dokumentaciju u slučaju Branimira Glavaša poslati u BiH, gdje se on sada nalazi.

Portparol Županijskog suda Krešimir Devčić je izjavio da je, između ostalih, tom sudu stigao i zahtjev da kaznu u Hrvatskoj odsluži i bivši direktor penzionog fonda Federacije BiH i bivši član Predsjedništva HDZ-a BiH Ivan Bender, izvijestila je Hrvatska televizija.

On se u Hrvatsku preselio kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne od četiri i po godine, na koju ga je osudio opštinski sud u Čapljini, zbog pronevjere i zloupotrebe položaja i ovlaštenja u privatizaciji mostarskog hotela "Ero".

Devčić je ocijenio da je desetak pristiglih zahtjeva iz BiH posljedica sporazuma Hrvatske i BiH, tako da je obezbjeđeno da pravosnažno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zloupotrebljavajući institut dvojnog državljanstva.

Ni o jednom takvom zahtjevu još nije odlučeno, a rješenja bi trebalo da budu donijeta najvjerovatnije sledeće sedmice, rekao je Devčić.

Uz Glavaša, kome je Vrhovni sud nedavno potvrdio presudu za ratni zločin nad srpskim civilima po Osijeku i smanjio kaznu s deset na osam godina, u bjekstvu u BiH je i riječki hirurg Ognjen Šimić, koji je osuđen zbog primanja mita.

Takođe, organi BiH ne mogu provesti presudu nad bivšim članom predsjedništva BiH Antom Jelavićem, zbog bjekstva u Hrvatsku, iako je on osuđen u aferi s Hercegovačkom bankom.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE