• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pod istragom poslovanje Hipo banke i u BIH?

Specijalna istražna komisija koruškog parlamenta, koja je zadužena za istragu u Hipo Alpe Adria grupi, istražuje poslovanje te grupacije i u BiH.

 Pod istragom poslovanje Hipo banke i u BIH? Izvor: MONDO

Radi se o nekoliko stotina miliona evra koji su izgubljeni u ovoj državi, potvrdio je predsjednik Komisije Rolf Holub. 

"Glavnina naših istražnih napora je usmjerena na Sloveniju i Hrvatsku, jer je tamo većina kredita i završila, ali i BiH je predmet naših istraga jer za sada polazimo od toga da se i tamo radi o nekoliko stotina miliona evra. Trenutno, kritično je oko sto miliona evra", rekao je za "Nezavisne novine" Holub koji je i član parlamenta iz partije Zelenih.

On je potvrdio da se uglavnom radi o kreditima koji su dijeljeni bez dovoljnih osiguranja, ali nije želio da iznosi bilo kakve detalje o tome ko je sve dobio kredite uz napomenu da je to još predmet istrage.
Međutim, ukoliko se istraga nastavi, pitanje je dana kada će i te informacije izaći na vidjelo, kao i detalji oko ulaska Hipo grupe u BiH, kada je za vrijeme vlasti Mladena Ivanića, predsjednika PDP-a, privatizovana Kristal banka, navode "Nezavisne".

U medijima su se ranije pojavljivale različite liste na kojima su se nalazila neka velika preduzeća, koja su navodno dizala milionske kredite, a kojima je Hipo banka "progledala kroz prste" kada su u pitanju garancije.

Ovih dana ispostavilo se da je ova banka prala novac za narko dilere, kada se pokazalo da je narko-bos Darko Šarić preko Hipo banke oprao stotinu miliona evra, te da je sarađivala sa bivšim švercerima oružjem i učestvovala u finansijskim akrobacijama koje su prljavi novac prale i omogućavale njegovo reinvestiranje, ističe se  u tekstu.

 Bivši šef finansija Hipo grupe Kristijan Raušer prije nekoliko dana javno je optužio bivše čelnike Grupe da su novac sa Balkana u Lihtenštajn izvozile avionima u koferima, a sa čim je povezao bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i generala Vladimira Zagorca koji je za vrijeme posljednjeg rata na ovim prostorima švercovao oružje. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE