• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirni protest radnika "Incelove energane"

Radnici bivše "Incelove energane", njih oko 20, održali su mirni protest ispred zgrade Vlade RS zbog teškog materijalno-socijalnog položaja.

 Mirni protest radnika "Incelove energane" Izvor: MONDO

Predstavnik radnika Milan Gavrić rekao je novinarima da niko u Vladi RS nije mogao da ih primi i sasluša njihove zahtjeve, ali su im na portirnici dali telefonski broj na koji mogu kontaktirati načelnika za radne odnose u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS Rajka Kličkovića, koji se trenutno nalazi na Balkani kod Mrkonjić Grada.

"Gdje god krenemo dođemo na zatvorena vrata, jer onaj ko je kompetentan da rješava naše probleme njega nema", istakao je Gavrić, podsjećajući da radnici bivše "Incelove energane" Banjaluka traže da im budu izmirena potraživanja, povezan radni staž i uplaćena sredstva za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

 On je apelovao na bivše radnike "Incelove energane" da se u što većem broju okupe u ponedjeljak, 30. avgusta, u 13.00 časova pred banjalučkim Privrednim sudom na kojem će biti održano ročište o prodaji stečajne mase bivše "Incelove energane", da bi se dogovorili o daljim koracima u zaštiti  prava.

Gavrić je rekao ranije da je 20 radnika ovog preduzeća u međuvremenu uspjelo da namiri potraživanja nakon čega su nastavili rad u novom preduzeću "Incelova energetika" Banjaluka, dok se 80 radnika i dalje nalazi na Birou za zapošljavanje bez ikakvih sredstava za život.
Gavrić je podsjetio da je bivša Organizacija udruženog rada (OUR) "Incelova energana" prije rata zapošljavala oko 280 radnika, dok je stečajni postupak nad ovim preduzećem pokrenut 2008. godine kada su svi radnici završili na Birou za zapošljavanje RS.
 Bivši predsjednik Sindikata "Incelove energane" Savo Nikodinović rekao je novinarima da su radnici ogorčeni dosadašnjim ponašanjem stečajnog upravnika i direktora "Incelove energetike", zbog čega će tražiti izuzeće stečajnog upravnika koji je oko sebe okupio ljude koji su "rasturili" "Incelovu energanu", istjeravši radnike na ulicu koji se bore za koricu hljeba koju ne mogu nigdje ostvariti.

"Riječ je o radnicima koji su u godinama i koji se bore za golu egzistenciju, ali nažalost danas nas niko nije želio primiti u Vladi RS", istakao je Nikodinović. Nakon mirnog protesta, radnici bivše "Incelove energane" mirno su se razišli kućama. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE