• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH nema spoljnu politiku

Nepostojanje rasprave u Predsjedništvu BiH o Rezoluciji Srbije, koja je upućena GS UN dokaz je da BiH nema spoljnu politiku, smatraju predstavnici stranaka u BiH.

 BiH nema spoljnu politiku Izvor: MONDO

Dušanka Majkić, član Izvršnog odbora SNSD-a, rekla je za sutrašnje "Nezavisne novine" da je teško pretpostaviti kako će se BiH ponašati u Generalnoj skupštini UN po pitanju Rezolucije Srbije i ako zvanično nije usaglašen zajednički stav.

Ona je dodala da je stav bošnjačkih partija uvijek kontra Srbije i "ako im to može ostaviti kost u grlu".

"Jasno je da Republika Srpska ne želi da napravi ništa što bi otežalo poziciju Srbije, ali isto tako je tačno da je teško održiva teorija pojedinih zemalja da ono što važi za Kosovo ne važi za druge zemlje", dodala je Majkićeva.

Potpredsjednik SDA Halid Genjac kaže da je BiH, samo zbog isključivosti u Predsjedništvu izgubila već četiri godine, dodajući da se mora naći rješenje za nastup u spoljnoj politici. On smatra da se Kosovo i BiH nikako ne mogu povezivati i da se na osnovu toga ne mogu praviti bilo kakve "konstatacije kako to pitanje može da utiče na BiH".

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a, kaže da bi BiH, glasanjem protiv Rezolucije Srbije, skrenula "vodu na vodenicu separatizma u BiH", ističući da članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić misle da će time pridobiti naklonost EU i SAD.

"Ako se oni zalažu za teritorijalni integritet kao princip, onda se moraju založiti i za taj princip u ma kojoj državi", dodao je Nagradić.

Ivo Miro Jović, funkcioner HDZ-a BiH, kaže da BiH nije kreator svoje spoljne politike i svoje sudbine, "što je više puta i pokazano, pošto o tome odlučuju svjetski moćnici".

"Neopredijeljena politika BiH u pitanju Rezolucije Srbije zadržava labavi mir, jer opredjeljenjem u bilo kojem smijeru došlo bi do zaoštravanja određenih odnosa", smatra Jović.

Potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica smatra da je problem Predsjedništva BiH što se Silajdžić ponaša kao predsjednik u punom kapacitetu, dok RS, odnosno vladajući SNSD sa druge strane nemaju definisanu nikakvu nacionalnu politiku koja bi uključila i Srbiju.

Predsjedništvo BiH na jučerašnjoj sjednici nije usvojilo Prijedlog platforme za nastup delegacije BiH na Generalnoj skupštini UN, zakazanoj za 9. septembar, na kojoj bi trebalo da bude razmatran Prijedlog rezolucije Srbije o Kosovu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE