• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čekamo 5. septembar, pa zakazujemo sjednicu NSRS"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se, ukoliko do 5. septembra ne bude izabran Savjet ministara, okupiti politički predstavnici srpskog naroda i biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

"Pripremićemo detaljan materijal o šteti koju trpe Republika Srpska i srpski narod u BiH i na bazi ozbiljne poslaničke institucionalne rasprave sugerisati određene zaključke", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH čija je jedina tačka trebalo da bude imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. 


Dodik je naglasio da ima razne ideje koje će predložiti kada dođe vrijeme.

"Naše je pravo da istupimo iz ranijeg sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH. Kradu nam iz indirektnih poreza. Povući ćemo se iz sporazuma o indirektnim porezima i formirati svoju službu ovih poreza. Nećemo mijenjati stope, nećemo ništa mijenjati, ali u BiH hoćemo politiku čistih računa i neću dozvoliti da nas kradu. Uzurpiraju nam politička prava i još nam kradu pare", naveo je Dodik.

On je zatražio da DŽaferović pokaže gdje u Ustavu piše da BiH ima pravo na Sud i Tužilaštvo, pa će mu vjerovati da se bori za ustavnost i zakonitost.

"NJegovo pravo je u funkciji politike i njegove partije", kaže Dodik.

On je ponovio da su ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, što je danas potvrdio i Željko Komšić otvarajući vanrednu sjednicu, imajući u vidu da su dostavljene pretrage koje su tražene od Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

"I u tom pogledu su mi saopštili njih dvojica /Komšić i DŽaferović/ da neće glasati za kandidata ako to predložim i da, ukoliko je moguće, sjednica bude odgođena. Imajući u vidu situaciju mogućeg preglasavanja u kojem bi se žrtvovalo ime kandidata odlučio sam da to povučem jer nije bilo drugog izbora. Sada je stanje takvo da ni ova sjednica nije proizvela kandidata", istakao je Dodik.

On je dodao da Bošnjaci ostvaruju svoj nacionalni plan, a to je uzurpacija svih mjesta od Savjeta ministara, Predstavničkog doma, Doma naroda, Predsjedništva BiH, jer su sva mjesta u okviru bošnjačke nacionalne politike i derogirana su prava Hrvata i Srba, što proizvodi tešku političku situaciju.

"Rok sporazuma koji smo potpisali je 5. septembar i do tada ćemo razmotriti određene postupke i nećemo dozvoliti da Srbima i Republici Srpskoj budu uskraćivana politička prava kako to zamišlja političko Sarajevo, predvođeno SDA", poručio je Dodik.

''Teška kriza''

Dodik rekao da ne postoji mandatar za Savjet ministara i da pokušaji da se kandidat za predsjedavajućeg naziva mandatarom predstavljaju uzrupiranje prava koje BiH nema.

Nema mandatara, samo kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara - poručio je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je rekao da se BiH nalazi u jednoj teškoj političkoj krizi.

On je podsjetio da su evropski zvaničnici poručili da BiH mora što prije da formira vlast na svim nivoima kako bi nastavila put  ka kandidatu za članstvo u EU, prenosi RTRS.

"Vjerovao sam da je to moguće, ali se to nije desilo. Riješeno je pitanje rominga koje je bilo jedan od uslova, ali vlast nije formirana. Nakon održanih izbora očekivalo se da će se pristupiti formiranju svih organa, ali je došlo do destrukcije u sprovođenju rezultata izbora", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Savjet ministara trebalo da bude formiran u decembru, te da opstrukcije formiranja ovog savjeta predstavljaju kršenje zakona i uzurpaciju prava srpskog naroda u BiH.

On je istakao da je hrvatski člana Predsjedništva BiH Željka Komšića izabran bošnjačkim glasovima.

Srpski član Predsjedništa je naglasio da su stvoreni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara i da je Komšić to danas potvrdio.

Naveo je da su Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović odmah na početku današnje sjednice rekli da neće podržati Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg.

Dodik je poručo da neće dozvoliti da se Srpskoj uskraćuju prava, što SDA čini.

On je upozorio da Bošnjaci u političkom smislu danas ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Hrvata i Srba u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hvratskog člana Predsjedništva i neformiranjem Savjeta ministara čime se Srbima uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje.

"Oni to rade zato što u ovom trenutku sve čelne pozicije na nivou BiH drže upravo Bošnjaci", rekao je Dodik novinarima nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH čija je jedina tačka trebalo da bude imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Džaferović: Ima prostora za dogovor, nema potrebe za prijetnjama

On je dodao da nezakonita uzurpacija pozicija od Bošnjaka gura BiH u tešku političku i institucionalnu krizu, te poručio da neće dozvoliti da se Srbima i Republici Srpskoj uskraćuju politička prava.

Dodik je rekao da je spreman do 5. septembra da se pojavi u Predsjedništvu i da se riješi pitanje formiranja Savjeta ministara, ali da on više tim povodom neće zakazivati sjednice.

"Oni moraju da znaju i da neću izaći iz Predsjedništva, nego ću koristiti sva prava kao član Predsjedništva da zaštitim prava srpskog naroda", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE