• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši direktor policije štrajkuje glađu

Bivši direktor Policije RS Dragomir Andan je započeo štrajk glađu ispred prostorija OHR-a u Banjaluci

 Bivši direktor policije štrajkuje glađu Izvor: MONDO

On traži da još jednom budu sagledane okolnosti pod kojim ga je OHR prije više od tri godine smijenio i oduzeo mu lične dokumente.

"Tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio me 10. jula 2007. godine sa obrazloženjem da sam dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, te da sam zastrašivao novinare i građane koji su htjeli da je razotkriju", rekao je Andan Srni.
On je naveo  da u pismu koju je dobio od visokog predstavnika stoji obrazloženje da mu se zbranjuje rad u svim organima državne uprave, da mu se oduzimaju lična dokumenta - lična karta i pasoš, i zabranjuje prelazak granice.

"Ova mjera mi je izrečena poslije izručenja 11 lica Haškim tribunalu, od kojih je pet samostalno izručio MUP RS, a šest u saradnji sa srpskom BIA-om",  napomenuoje Andan. 
Prema njegovim riječima, u ovom trogodišnjem periodu 14 puta se obraćao visokim predstavnicima da još jednom sagledaju sve relevantne činjenice zbog kojih je smijenjen i da ovu odluku stave van snage.

"Od 14 upućenih pisama visokom predstavniku dobio sam tri odgovara u kojima stoji da se nisu steklu uslovi za pomilovanje", kaže   Andan. On je dodao da mu je oduzimanjem ličnih dokumenta uskraćena mogućnost da se priključi porodici koja živi u Beogradu od 1993. godine

"Živim u Banjaluci sam kao podstanar bez mogućnost prelaska granice i bez ikakvih sredstava. Štrajkovaću glađu dok visoki predstavnik ne nađe za shodno da sa mnom razgovara i da još jednom sagled okolnosti moje smjene i oduzimanja ličnih dokumenta", istakao   je Andan.

On je napomenuo da posjeduje lična dokumenta izdata u Srbiji i da je odavno mogao tamo da ode, ali da to ne želi dok ne ostvari svoja ljudska prava u BiH.

Ispred prostorija OHR u Banjaluci, gdje Andan štrajkuje glađu, nalazi se transparent na kojem piše "Hoću da živim kao svi normalni ljudi".
Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak 10. jula 2007. godine smijenio je Andana. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE