• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj: BiH u Alijansi za četiri godine

BiH se nada da će postati članica NATO-a za četiri godine, pošto je njeno članstvo važno za regionalnu stabilnost.

 Alkalaj: BiH u Alijansi za četiri godine Izvor: MONDO

Ministar spoljnih posliva Sven Alkalaj je izjavio za Rojters da se nada da će BiH postati članica EU za deset godina. Ostvarivanje članstva prije ovog roka je malo vjerovatno usljed zamora Unije od proširenja i spore primjene reformi u BiH, koje zahtijeva evropski blok.

"Priključenje NATO-u u naredne četiri godine biće važno za regionalnu stabilnost“, rekao je Alkalaj tokom regionalne političke konferencije u Sloveniji.

Zemlje Alijanse odobrile su BiH Akcioni plan za članstvo (MAP) u aprilu, sa jasnim uslovima koje treba ispuniti, uključujući registrovanje vojne imovine kao državne imovine koju će koristiti Ministarstvo odbrane.

"Za BiH u ovom trenutku stabilnost i bezbjednost su od najveće važnosti. Pod kišobranom NATO-a bićemo u mogućnosti da sačuvamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH i spriječimo bilo kakav povod za bilo kakav referendum", dodao je Alkalaj.

On je rekao da Predsjedništvo BiH još nije odlučilo o tome kako će BiH glasati u Generalnoj skupštini UN o pitanju legalnosti kosovske deklaracije o nezavisnosti iz 2008. godine.

Glasanje će na zahtjev Srbije biti održano u septembru. BiH je članica Ssvjeta bezbjednosti UN od 2009. godine, ali je Alkalaj rekao da glasanje neće imati uticaja na situaciju u BiH.

"Ne vidimo na koji način događaji na Kosovu mogu ili trebaju da utiču na situaciju u BiH“, zaključio je ministar spoljnih poslova BiH u intervjuu Rojtersu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE