• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Skupština o popisu u septembru

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je večeras u Zvorniku da će 7. septembra Narodna skupština RS utvrđivati stav o zakonu o popisu stanovništva u BiH.

 Dodik: Skupština o popisu u septembru Izvor: MONDO

"Naravno, nismo protiv popisa stanovništva u BiH i želimo da on bude obavljen", rekao je novinarima Dodik.

On je dodao da nema ništa protiv tehničke odredbe zakona, ali da ima protiv odredbe koja predviđa da se popis iz 1991. godine uzme kao osnova za formiranje vlasti. Dodik je dodao da nema jasnih odredbi do kada bi sve to trebalo da traje.

"Popis stanovništva u BiH iz 1991. godine nije legalizovan, jeste proveden, ali nikada nije zvanično usvojen", rekao je premijer Srpske.

Kolegijum parlamenta Srpske odlučio je danas da Narodna skupština RS 7. septembra održi posebnu sjednicu na kojoj će biti riječi o utvrđivanju stava o zakonu o popisu stanovništva u BiH.

"Narodna skupština RS ne utvrđuje taj zakon, koji se nalazi u parlamentu BiH, već utvrđuje određeni politički stav o zakonu o popisu stanovništva u BiH u kojem je najsporniji član 48 koji govori o kompoziciji struktura vlasti nakon eventualno održanog popisa stanovništva u BiH 2011. godine", rekao je predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić.

Član 48 predviđa da se rezultati popisa iz 1991. godine o etničkoj strukturi stanovništva primjenjuju na formiranje vlasti u BiH do okončanja povratka izbjeglih i raseljenih.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 30. juna Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine. Ovaj prijedlog podržan je 13. jula u prvoj fazi u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE