• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodatna dokumentacija o slučaju "Dobrovoljačka"

Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu predata dodatna dokumentacija o slučaju "Dobrovoljačka".

 Dodatna dokumentacija o slučaju "Dobrovoljačka" Izvor: MONDO

Zamjenik direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Cvjetko Savić predao je Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu dodatnu dokumentaciju o slučaju "Dobrovoljačka" koja je prikupljena u posljednjih godinu i po dana.

Savić je rekao da dokumentacija sadrži dodatne audio i video snimke iz kojih je vidljivo i da je uloga člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Dobrovoljačkoj ulici bila velika.
''Do sada postoji dosta podataka o njegovoj umiješanosti i rukovođenju pojedinim dijelovima akcije, što potvrđuje fono snimak njegovog razgovora sa ljudima iz Teritorijalne odbrane i MUP-a BiH. Mislim da je to novi snimak, da se do sada nije čuo i zato smo ga priložili", rekao je Savić.

Savić je potvrdio da Republički centar konstantno prikuplja dokaze o događajima od 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, kada su pripadnici Armije BiH, Patriotske lige, Teritorijalne odbrane i MUP-a BiH ubile 42, ranili 73 i zarobili više od 200 pripadnika JNA koji su se povlačili iz Sarajeva.

"Uzimanjem više od stotinu izjava od dostupnih svjedoka iz BiH i Srbije i sakupljanjem drugih dokumenata koji govore o umiješanosti Armije BiH, Patriotske lige, Teritorijalne odbrane i MUP-a BiH, Centar je prikupio dodatne dokaze o događajima i okolnostima u Dobrovoljačkoj ulici", rekao je Savić novinarima nakon predaje dokumenata.

On je ocijenio da, kada je riječ o relevantnosti novih dokumenata i već postojećih u ovom predmetu, postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih Tužilaštvo BiH, kojem će biti proslijeđena ova dokumentacija, može podići optužnicu i krenuti u procesuiranje zločina.
Savić je potvrdio da postoji dovoljno dokumenata i izjava ljudi koji su bili neposredni učesnici, kao i živih svjedoka koji su pretrpjeli sve patnje Dobrovoljačke ulice, ali da će nastaviti i dalje da prikupljaju nove dokaze koje će dostaviti Tužilaštvu BiH.

On smatra da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo BiH, kojem je i MUP RS dostavio dosta dokumenata u ovom predmetu, počne procesuirati ovaj slučaj, jer postoji dovoljno dokaza i svjedoka koji govore o dešavanjima u Dobrovoljačkoj.
 Međutim, dodao je on, sadašnja statistika koja se odnosi na presude Suda BiH ne garantuje da će ovaj predmet biti brzo procesuiran. Savić je podsjetio da statistika pokazuje da su pred Sudom BiH Srbi do sada pravosnažno osuđeni na 660 godina i šest mjeseci zatvora, Bošnjaci na 79, a Hrvati na 64 godine i šest mjeseci zatvorske kazne.

On je naveo da iznos zatvorskih kazni po nepravosnažnim presudama ovog suda pokazuje da su Srbi osuđeni na 220 godina i tri mjeseca, Hrvati na 102 godine i Bošnjaci na 18 godina.
 "Ovo dovoljno govori o radu Suda BiH, zbog čega se možemo zapitati da li postoji uravnoteženost u njegovom radu, da li svi predmeti imaju isti tretman i da li se svim predmetima prilazi jednako ažurno kao što se prilazi predmetima protiv Srba", rekao je Savić.

Vlada RS zadužila je Republički centar za istraživanje ratnih zločina da Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo dostavi kompletnu dokumentaciju o slučaju "Dobrovoljačka" radi provođenja dalje krivične istrage, a ovo tužilaštvo predaće dopunu već postojeće dokumentacije Tužilaštvu BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE