• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fontana“: Posao za dvije osobe sa invaliditetom

Udruženje "Fontana“ počelo je realizaciju emisije "Radio za sve“ na Balkan radiju, u okviru koje su zaposlene dvije osobe s invaliditetom.

 "Fontana“: Posao za dvije osobe sa invaliditetom Izvor: MONDO

Emisija se realizuje u okviru projekta“ Radio-medij jednakih mogućnosti za sve“, a priloge za emisiju pripremaju osobe sa invaliditetom koje učestvuju u njemu, piše Fokus.

Emitovaće se dvije emisije mjesečno - od avgusta ove godine sve do kraja projekta 31. maja sljedeće godine, rekli su iz „Fontane“.

"U emisijama smo,između ostalog,govorili i o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i najpoznatijim osobama sa invaliditetom kao što je Rej Čarls i slikarka Simona Adzori.Prestavili smo pozitivne primjere zaposlenih osoba sa invaliditetom,kao i naš projekat, te smo govorili o ispravnim pojmovima koji se koriste u vezi s ovim osobama-rekla je koordinatorka projekta Anita Šimundža.



Kroz projekat „Radio-medij jednakih mogućnosti za sve“ biće realizovano ukupno 20 emisija „Radio za sve“.

"S obzirom da se emisija emituje na više radio stanica u RS, očekujemo da poruka cijelog projekta dopre do šire slušalačke publike u RS",  istakla je Šimundža.

Kapanja ima za cilj da javnosti ukaže na prava i potrebe osoba sa invaliditetom kao i njihove potencijale,kroz predstavljanje primjera dobre prakse u oblasti zapošljavanja, prednosti udruživanja nevladinih organizacija i drugih učesnika u ovom području,saopštili su iz ovog udruženja.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida RS usvojen je u Republici Srpskoj 2004. godine i njegovim djelovanjem zaposleno ili zadržalo je posao više od 3000 osoba sa invaliditetom. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS u decembru 2009. godine bilo je registrovano još oko 3.000 osoba sa invaliditetom. Postoji i veliki broj osoba sa invaliditetom kojima je potrebna radna okupacija (4 ili više sati radnog angažmana) a koje zbog ograničenih radnih mogućnosti nisu za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada.

Iako su donošenjem Zakona o zapošljavanju OSI postignuti značajni pomaci, ovaj proces još uvijek znatno otežavaju: arhitektonske barijere, predrasude poslodavaca, nepotpuna primjena Zakona, nedovoljan broj centara za stručno osposobljavanje, nedovoljna informisanost poslodavaca o beneficijama koje stiču zapošljavajući OSI i drugo.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE