• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holub ispituje poslovanje Hipo banke u BiH

Rolf Holub krajem septembra dolazi u posjetu BiH gdje će se sastati sa šefom Hipo banke u BiH, "a možda i sa državnim tužilaštvom BiH".

 Holub ispituje poslovanje Hipo banke u BiH Izvor: MONDO

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader tražio je 2007. godine od guvernera Narodne banke Hrvatske Željka Rohatinskog da pristane na prodaju Hipo Alpe Adria banke njemačkoj Bavarskoj državnoj banci (BLB), potvrdio je Srni predsjednik Istražnog odbora parlamenta austrijske pokrajine Koruške Rolf Holub.

"Razgovor je obavljen između jula i septembra 2007. godine, a u oktobru je posao zaključen", rekao je Holub u telefonskoj izjavi Srni.

On je objasnio da je Sanader to tražio od Rohatinskog poslije razgovora sa premijerom njemačke pokrajine Bavarske Edmundom Štojberom.

Holub je naveo da je Rohatinski tada postavio uslove za to da Hrvatska narodna banka odobri prodaju. Naime, preuzimanje Hipo Alpe Adria banke morale su da odobre sve nacionalne banke u kojima je ta banka bila aktivna.

Na pitanje da li je Sanader vršio politički pritisak na Rohatinskog da to učini, Holub je odgovorio: "Recimo to ovako: gospodin Štojber je razgovarao sa gospodinom Sanaderom, a gospodin Sanader je razgovarao sa gospodinom Rohatinskim i Rohatinski je od Sanadera čuo da bi bilo u interesu Hrvatske države kada narodna banka ne bi rekla `ne` prodaji".

Holub, koji dolazi iz stranke "Zelenih" rekao je da krajem septembra planira posjetu BiH i da namjerava da se sastane sa šefom Hipo banke u BiH, "a možda i sa državnim tužilaštvom BiH".

On nije želio da govori o tome kome su odobravani sumnjivi, rizični krediti Hipo Alpe Adria banke, niti o kolikom je iznosu riječ i objasnio da se još nije detaljno upoznao sa situacijom u BiH.

"Postoji lista revizorske kuće `Prajsvoterhaus Kupers` na kojoj su izlistani problematični krediti, ali mislim da ću najprije razgovarati sa Hipo bankom Austrije i stvoriti sliku o svakoj zemlji u kojoj je Hipo prisutna, tako da bih mogao da razumijem problematiku", rekao je Holub.

On je naveo da je čuo da je Hipo Alpe Adria banka u BiH povećala kapital za 25 miliona KM i da će do kraja godine biti uvećan za još 40 miliona KM, ocjenjujući da to "nije malo za jednu tako malu banku".

Hipo Alpe Adria banka u BiH saopštila je danas da je povećala osnovni kapital za dodatnih 50 miliona KM što je prva tranša od ukupnog planiranog povećanja do kraja godine.

"Kapital će do kraja godine za Hipo Grupu u BiH biti povećan za još dodatnih 150 miliona KM, čime će Hipo postati kapitalno najsnažnija bankarska grupacija u BiH", rekao je direktor Hipo Alpe Adria banke Mihael Fogt.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE