• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o popisu čeka mišljenje Skupštine RS

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić prekinula sjednicu Doma prije razmatranja Prijedloga zakona o popisu

 Zakon o popisu čeka mišljenje Skupštine RS Izvor: MONDO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas razmatrao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, jer je predsjedavajuća Doma Dušanka Majkić prekinula sjednicu prije ove tačke, koja je bila posljednja na dnevnom redu.

Prekidanju sjednice prethodila je jednočasovna burna rasprava među delegatima da li sjednicu treba i na koji način prekinuti, i da li je to zloupotreba ili ne.

Majkićeva je delegate obavijestila da je na Kolegijumu Doma dogovoreno da sjednica bude prekinuta, obrazloživši da je za izjašnjavanje o ovom prijedlogu zakona srpskim delegatima iz Saveza nezavisnih socijaldemorata (SNSD) potreban stav Narodne skupštine Republike Srpske.

Delegatima iz reda bošnjačkog naroda nije toliko zasmetao prijedlog da sjednica bude prekinuta koliko obrazloženje da je potrebno čekati mišljenje parlamenta Srpske.

Oni su naveli da Parlamentarna skupština BiH, a time i Dom naroda imaju veće ingerencije od Narodne skupštine RS, optuživši delegate iz reda srpskog naroda, odnosno SNSD-a, da krše ustav i zloupotrebljavaju poslovnik o radu Doma.

Delegati iz reda srpskog naroda odgovorili su na optužbe ističući da oni nisu slobodni strijelci i da je njih birala Narodna skupština RS.

"Ne postoji ništa što bi srpski delegati učinili da bi oštetili RS. Kada je riječ o krupnim političkim odlukama delegati SNSD-a iz reda srpskog naroda uvijek će tražiti stav Narodne skupštine RS", poručila je Majkićeva.

Srpski delegat Mladen Ivanić rekao je da, iako sve što se dešava u vezi sa ovim zakonom smatra "cirkusom", nije riječ ni o kakvoj zloupotrebi srpskih delegata nego legitimnom pravu koje koriste delegati iz SNSD-a.

Dom naroda donio je odluku kojom je omogućeno da zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Mijo Krešić i dalje obavlja dužnost vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čime je ispunjen posljednji uslov za liberalizaciju viznog režima građanima BiH.

Potvrđena je odluka o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju u Avganistan, koju je donijelo Predjedništvo BiH, a prethodno potvrdio i Predstavnički dom.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama (OS) BiH, kojim je predviđeno penzionisanje pripadnika Oružanih snaga BiH, kojima je zbog starosne granice prestala služba u vojsci.

I ova tačka dnevnog reda izazvala je burnu diskusiju i polarizaciju među poslanicima.

Delegati srpskog naroda iz SNSD-a ukazivali su da zakon neće biti provodiv u praksi jer se kosi sa Zakonom o PIO u RS, te da za njega saglasnost nije dao ni Savjet ministara BiH, odnosno Ministarstvo finansija i trezora, koji je kao obrazloženje navelo da bi mogla da bude ugrožena fiskalna stabilnost BiH.

Dom nije imenovao člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH iz hrvatskog naroda, jer nijedan od kandidata sa rang liste Regulatorne agencije za komunikacije nije dobio potrebnu većinu glasova.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE