• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Bošnjačke ambicije "tjeraju" Srbe iz BiH

Premijer RS Milorad Dodik poručio je da od bošnjačke ambicije da ukinu Srpsku nema ništa te da će Srbe ta politika "samo ojačati da izađu iz BiH".

 Dodik: Bošnjačke ambicije "tjeraju" Srbe iz BiH Izvor: MONDO

"Ne želimo da ostvarajujemo naša prava nasilno, jer Srbima to ne odgovara, već ćemo ih ostvarivati demokratskim putem, a jedan od snažnih demokratskih instrumenata je referendum", rekao je Dodik za "Herceg televizuju".

Prema njegovim riječima, referendum o statusu Republike Srpske organizuje se samo jednom u životu, a da bi on bio proveden mora se stvoriti nekoliko važnih pretpostavki.

"Prva pretpostavka, a to smo već učinili, jeste da donesemo sa evropskim standardima usaglašeni zakon za referendum. Zatim, međunarodne okolnosti moraju da budu sasvim drugačije, a moramo da obezbijedimo i nekoliko važnih saveznika u svijetu, a jedan od njih je i Srbija", objasnio je Dodik.

Kada bi, naveo je premijer Srpske, sada ušli u taj proces, imajući u vidu da se Srbija bori za teritorijalni integritet u vezi sa Kosovom, ne bi mogli računati ni na njenu podršku, jer Srbija mora da brani princip svog teritorijalnog integriteta, pošto je to njena izvorna politika.

Prema Dodikovim riječima, Turska u BiH pokušava da vrati svoje neoosmanske vrijednosti, podržavajući prije svega Bošnjake u BiH, iako, kako je rekao, nema legitimno pravo da se miješa u unutrašnje stvari zemalja.

"Nama je strateški nacionalni interes da imamo dobre odnose sa Evropskom unijom, Amerikom, Rusijom, ali isto tako naš interes je da ne budemo podanici ni njima niti bilo kome drugom", podvukao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da većina sudskih odluka iz Strazbura u BiH nije provedena, Dodik je rekao da to govori da postoji dvolična, podmukla politika Bošnjaka, kojima su puna usta Evrope - politika koja je uz pomoć podržavalaca, prije svega Amerike, nekih zemalja Evrope, Britanije i Turske, uspjela da uspostavi koncept jedne adrese u BiH za EU.

"Kada dođe do konkretnih obaveza u tom pogledu onda ne žele da ih izvršavaju, posebno onih koje su vezane za stanove, što je ključno i veoma važno i ima fokus interesa Vlade Republike Srpske", dodao je Dodik, napominjući da je Srpska vratila 99 odsto stanova, što mora da učini i Federacija BiH.

Dodik je poručio da je ključno pitanje današnjeg vremena - identitet, "jer je nacionalni i republički identitet nešto što svaki dan mora pažljivo da gradimo, da se svrstava u red zrelih zajednica i samo nas to legitimiše za sva naša buduća prava na ovom prostiru".

Premijer Dodik je najavio da će u budućem njegovom mandatu biti formirano jedno stalno tijelo koje će se baviti pitanjem entitetske linije, jer, kao je rekao, jedan od zadataka je da ta linija bude utvrđena. "Nama fali jedan odsto teritorije, a Bošnjaci ne žele da rade u zajedničkoj komisiji koja je predviđena Dejtonom i koja bi se bavila pitanjem entitetske linije", istakao je Dodik.

On je naveo da je Kosovo bolno pitanje srpskog naroda ali da ono ne može da bude problem u kom će se zamrznuti srpski narod. Srpski narod mora da bude oslobođen te vrste priče oko Kosovu, šta god to značilo - poručio je Dodik.

"Mi u Republici Srpskoj moramo da sačekamo da vidimo na koji će se način riješiti pitanja Kosova, a ja pripadam onima koji misle da Albance ne treba integrisati u politički život Srbije, jer bi to bila rak rana cijeloj Srbiji", rekao je Dodik i dodao:

"Ni Srbija u nekom smislu u kome sada funkcioniše sa Albancima ne bi imala održivost, bila bi stalno destabilizovana, ne bi imala svoj integritet, izgubila bi svoje potencijale i mnogo šta drugo".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE