• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fajon: Ukidanje viza zavisi od izvještaja EK

Proces vizne liberalizacije za BiH i Albaniju biće ubrzan ako sutrašnji izvještaj Evropske komisije (EK) bude pozitivan.

 Fajon: Ukidanje viza zavisi od izvještaja EK Izvor: MONDO

Ovo je u izjavi za Srnu rekla izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon, dodavši da očekuje pozitivno mišljenje eksperata u izvještaju koji će biti podnesen Evropskom parlamentu.

"Ostvari li se to, onda imamo poziciju da ubrzamo proces, jer bismo 'uhvatili' glasanje na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u drugoj polovini septembra. Ako Evropska komisija u ekspertskom izvještaju potvrdi da su BiH i Albanija obavile svoj posao, lakše ću objasniti Savjetu da su i oni dužni da ubrzaju proces", rekla je Fajonova.

Ona je objasnila da će podsjetiti Savjet na deklaraciju potpisanu prošle godine kada je EU usvojila izvještaj za liberalizaciju viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Tom prilikom EU je izjavila da će liberalizovati režim viznog putovanja i za BiH i Albaniju kad one ispune uslove.

"Sve zavisi kakav izvještaj ćemo čuti sutra, pa onda da Evropski parlament glasa već u septembru ili početkom oktobra", rekla je Tanja Fajon.

Evropski eksperti podnijeće izvještaj Komitetu za ljudska prava Evropskog parlamenta. Unutar svih političkih grupacija u Evropskom parlamentu - demohrišćana, socijalista, liberala i "zelenih" postoji saglasnost o podršci ukidanja viza BiH.

Pod pretpostavkom da izvještaj Evropske komisije bude pozitivan i da bude "uhvaćen" rok plenarne sjednice Evropskog parlamenta u septembru, odnosno u slučaju očekivane podrške, pritisak na zemlje članice EU okupljene u Savjetu da ukine vizni režim, bio bio vrlo jak. Naredna sjednica Savjeta je u oktobru ili novembru.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE