• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lukač: Žandarmerija je projekat za budućnost

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je danas prvi put u istoriji promovisana Jedinica žandarmerije, ističući da je to projekat za budućnost ne samo Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, nego i RS.

Dodao je da je osnovana s ciljem očuvanja Srpske i bezbjednosti građana i njihove imovine.

"Ova jedinica nije namijenjena za ratovanje protiv bilo koga, već da čuva Srpsku i njene vrijednosti", naglasio je Lukač.

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke danas je svečano prvi put postrojena Jedinice žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica MUP Srpske koja je formirana radi unapređenja bezbjednosti Srpske, njenih građana i imovine.

Svečanosti prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Načelnik Jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske Dragoslav Banović predao je raport predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović.

Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske "Moja Republika".

U MUP-u kažu da je formiranje Žandarmerije uslijedilo u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a Srpske radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Republike Srpska. 

Prethodno je trebalo da bude formiran rezervni sastav Policije RS, ali su iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske povučeni članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, uz objašnjenje da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži period radi konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku.

Tada je najavljeno da će zbog boljeg funkcionisanja Jedinice za podršku njen naziv biti promijenjen u Žandarmerija, a ona će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

Dodik: Nismo odustali od rezervnog sastava

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas, na postrojavanju jednice Žandarmerije, da RS šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet, ali je isto tako spremna da se suoči sa svim izazovima koji bi eventualno, s bilo koje strane došli po pitanju ugrožavanja ustavnog poretka ili bezbjednosti svakog građanina.

"Ovo je jedan od važnih dana za sve institucije RS, pa i ovu, kada zvanično postrojavamo jednice žandarmerije, kao opredjeljenje RS da jača policiju i uvjerenje građana da policija može pokazati mogućnost odbrane na sve pokušaje nasrtaja na ustavni poredak i bezbjednost građana RS. Po Ustavu imamo pravo da se bavimo pitanjima bezbjednosti. To na taj način treba gledati. Ostali smo u okvirima Dejtonskog sporazuma, organizujemo se na novi način, a prilagođavamo se novim okolnostima," rekao je Dodik novinarima.

Dodao je da se od rezervnog sastava policije nije odustalo, već je samo prolongirano formiranje zbog materijalnih sredstava.

"Razmatraćemo i čekaćemo priliku da se formira rezervni sastav, jer se pokazalo da je to najbolji način odbrane i čuvanja teritorije i bezbjednosti," rekao je Dodik i naveo da je rezervni sastav policije RS naišao na osude iz FBiH i stranaca, a da se nije ušlo u suštinu.

Dodao je da je Žandarmerija mobilna jedinica i da RS ima po tom pitanju uzore na zapadu.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Chegevara

To pravite drzavu u drzavi sve u Banjaluku ..bas lijepo..ostali djelovi Srpske su ne bitni,i ima jos i puk Srpska bas lijepo..Veliki sve Srbi ..sa velikim Srbinom

J A

Ciji projekat SNSD-a pa to je strasno . Cuvaju Sami sebe Niko u wc neide bez pratnje . O narodu Niko ne vodi racuna

MONDO REPORTAŽE