• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo veliki pomor ribe u rijeci Spreči

Autor mondo.ba

U proteklim danima u dijelu toka rijeke Spreče od Kalesije do Živinica došlo je do velikog pomora ribe, a tačan uzrok uginuća još uvijek nije poznat.

 Ponovo veliki pomor ribe u rijeci Spreči Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Kantonalni vodni inspektor iz Tuzle Hidajet Ribić je potvrdio da je došlo do pomora ribe, ali konkretno o uzroku nije mogao govoriti, s obzirom na to da su istražne radnje u toku.

Na mjestu događaja uviđaj su obavili službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave iz Živinica, vodni inspektor, obavještena je i Agencija za vodno područje rijeke Save, a u slučaj je uključeno i Tužilaštvo TK, prenosi Klix.ba.

"Danas će biti izdata naredba stručnoj firmi iz Lukavca za uzorkovanje i analizu vode u vezi s utvrđivanjem uzroka uginuća ribe. Nakon dobijanja svih izvještaja poduzećemo dalje radnje", rekao je za sarajevski portal portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović.

Mještani Kalesije duži vremenski period svjedočili su promjeni boje riječne vode, koja je postala znatno tamnija nego inače. S ovim događajem je upoznato i Udruženje Eko-zeleni iz kojeg su kazali da se Spreča u kalesijskom dijelu susreće s konstantnim onečišćenjima, kako od industrije, ali i nesavjesnih građana. Ističu da su izuzetno zabrinuti zbog trenutnog stanja u kojem se Spreča nalazi.

"U slivu rijeke postoji znatan broj zagađivača, uz nesavjesne građane koji u rijeku odlažu kruti i miješani otpad, pa čak i lijekove. Divlja deponija pod Visom je neaktivna, međutim tu građani i dalje odlažu otpad. Problem je što je ona u direktnom nagibu nad rijekom tako da je biodiverzitet, posebno riblji fond u Spreči veoma ugrožen", rekao je Muhamed Omerović, predsjednik Udruženja Eko-zeleni iz Kalesije.

On navodi da industrija ne primjenjuje standarde, ne poštuje ni standarde o zaštiti voda, kao ni opštinske odluke o komunalnom redu.

"Na svakoj opštini bismo trebali imati najmanje po šest ekoloških inspektora, što sada nije slučaj. Po automatizmu nemamo ni monitoringa implementacije Zakona o zaštiti voda, okoliša i prirode. Potrebno je napraviti ekološku disciplinu kod građana, a oni koji narušavaju harmoniju prirode dobiju odgovarajuću kaznu. Sve dok toga ne bude u Spreči će nestajati života, a ribe će i dalje biti na velikom udaru", naglašava Omerović.

''Gornji dio Spreče je mrtva zona''

Zagađenje vazduha, vode i tla od industrijskih postrojenja u Tuzlanskom kantonu prisutno je godinama. Najveći ekološki incidenti prouzrokovani su ispuštanjem nedozvoljenih materija iz Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), ali i pucnjem brane na taložnici Bijelo more lukavačke Fabrike sode.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli provodi opsežne istrage, a dosad je sudski postupak okončan jedino u slučaju koji je vezan za GIKIL. Arnautović je za Klix.ba potvrdio da je u ovom predmetu pravosnažna sudska kazna izrečena u iznosu od 100.000 KM na ime GIKIL-a, uz plaćanje sudskih troškova od 98.000 maraka, a podignuta je i potvrđena optužnica za odgovornu osobu Debashisha Gangulyja koji nije dostupan bh. pravosudnim organima.

Doboj: Stigla mrlja iz Spreče, otrovane ribe

Arnautović nam je kazao da u Tužilaštvu TK ima otvoren i predmet u vezi sa Fabrikom sode "Sisecam soda" Lukavac u slučaju izlijevanja Bijelog mora. Precizirao je da su urađena različita vještačenja koji su predmeti analize. U ovom slučaju još uvijek nije donesena tužilačka odluka o krivičnoj odgovornosti.

KKantonalno tužilaštvo u Tuzli trenutno vodi i predistražne radnje u nekoliko predmeta koji se odnose na zagađenje okoliša. Arnautović konkretno nije mogao govoriti o ovim predmetima, uz obrazloženje da se niko ne može upozoravati na to da ga se istražuje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE