• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasna kriza: "Zavrnut ventil" prema Sarajevu

Autori mondo.ba Autori SRNA Autori Agencije

Od 1. oktobra zaustavljen protok gasa iz Srbije preko Republike Srpske do Sarajeva, odnosno FBiH.

 Gas Republika Srpska Federacija Izvor: Mondo/Goran Sivački
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Direktor "Gas prometa" Milomir Draganić rekao je Srni da bi već danas u Sarajevu trebalo da bude održan novi sastanak predstavnika "Gas-prometa", "BH-Gasa" i resornih entitetskih ministarstava, na kojem će još jednom biti pokušano da se riješi problem isporuke gasa u Republiku Srpsku i Federaciju BiH /FBiH/.

Za sada su ventili gasovoda prema Sarajevu su zavrnuti, a tako će ostati, kažu u "Gas-prometu", sve dok BH-Gas, Srbijagas i Gas promet ne potpišu novi odnosno obnove stari ugovor.

Draganić je podsjetio da je do problema došlo zbog toga što "BH-Gas" nije obnovio ugovor o transportu gasa za narednu godinu, tako da od juče nema protoka gasa ni kroz Srbiju ni kroz Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, gasa ima još malo u sistemu, ali protoka od 1. oktobra više nema.

On podsjeća da je taj posao trebalo davno da bude završen, ali rukovodstvo "BH -Gasa" nije adekvatno reagovalo, odnosno nikao da prestane da postavlja zahtjeve koje "Gas-promet" ne može da prihvati i uskladi.

"Nema ugovora o transportu nakon 30. septembra ni sa 'Srbijagasom' ni sa nama, i sada gasa nema", dodao je Draganić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ima regulisan Zakon iz oblasti gasa, a Federacija BiH nema, tako da se "BH-Gas" ponaša monopolistički, međutim, gasa neće biti dok se dogovor ne postigne i ugovor ne bude potpisan.

Traže sastanak sa Ivancovim

Predstavnici Vlade FBiH s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nermin Džindićem na čelu, kako je Klixu potvrđeno iz Vlade, u pregovorima su sa kompanijom "Gas-promet" nakon što je obustavljen transport gasa prema Federaciji BiH

Za sada iz Vlade FBiH ne žele davati konkretne izjave u vezi s ovim novonastalim problemom dok se ne okončaju pregovori.

Postoje informacije da će Džindić i direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić održati i sastanak s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom u vezi s ovim problemom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE