• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc o beguncima, Beograd o Haradinaju

Serž Bremerc pozvao je zvaničnike u Beogradu da što pre uhapse četvoricu preostalih haških begunaca.

 Bramerc o beguncima, Beograd o Haradinaju  Izvor: MONDO

Prvu posetu Beogradu otkad je u januaru stupio na dužnost glavnog haškog tužioca, Serž Bremerc je iskoristio da podseti srpske vlasti na značaj hapšenja četvorice preostalih optuženika, a njegovi sagovornici - da ukažu na problematičnu oslobađajuću presudu za Ramuša Haradinaja.

Bramerc je istakao da je hapšenje preostale četvorice haških optuženika od "kitične važnosti" i da je potrebno više napretka u svim oblastima saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Nakon susreta sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, Bramerc je rekao da je insistirao na potrebi hapšenja Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića i da je "od kritične važnosti da (oni) budu što pre izvedeni pred lice pravde".

Bramerc je rekao da ga je Akcioni tim upoznao sa merama u cilju hapšenja Stojana Župljanina, ali je istakao da je "još više napretka potrebno u svim oblastima".

Haški tužilac je dodao da je razgovarano o oslobadajućoj presudi Haradinaju i istakao da haško tužilaštvo proučava ovu presudu, kako bi odredilo moguće osnove za ulaganje žalbe: "Posebno me brine činjenica da moje tužilaštvo nije bilo u stanju da predstavi sve dokaze sudu usled činjenice da se neki svedoci nisu pojavili uprkos svim našim naporima."

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naglasio je da odluka Tribunala da se ratni zločinac Ramuš Haradinaj oslobodi i proglasi nevinim otvara pitanje legitimiteta tog suda.

Vladina Kancelarija za saradnju s medijima je saopštila da je premijer rekao da bi presuda haškog suda da se Haradinaj osudi makar na jedan dan bila teška nepravda, a da odluka da je nevin predstavlja potpuno izvrgavanje ruglu svake pravde.

Koštunica je istakao da je Srbija pružila više nego dovoljno dokaza za zločine koje je počinio Haradinaj i da bi ga svaki pravi sud na osnovu tih dokaza pravedno kaznio.

Pošto je Haški tribunal utvrdio da je Haradinaj nevin, onda Srbija sa pravom traži da se utvrdi da li Haški tribunal ima legitimitet institucije koja može pravedno da sudi, naglasio je Koštunica i dodao da je utvrđivanje legitimiteta haškog suda obaveza Srbije prema nevinim žrtvama koje su stradale od Haradinaja.

Koštunica je pokrenuo i pitanje trgovine ljudskim organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Bramerc je rekao da Haški tribunal nije pronašao dokaze za pokretanje istrage o trgovini ljudskim oganima otetih Srba, i da smatra da nadležni organi Kosova i Albanije treba da istraže ove slučajeve.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da Srbija radi sve što je u njenoj moći da uspešno završi saradnju sa Haškim tribunalom.

"Potpuno je jasno opredeljenje Srbije da svi koji su počinili ratne zločine sa prostora bivše Jugoslavije moraju biti procesuirani u Hagu bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost", rekao je Tadić u razgovoru sa glavnim haškim tužiocem.

Povodom oslobađajuće presude bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, Tadić je rekao da je ta presuda nepravedna, da je javnost u Srbiji opravdano nezadovoljna i izrazio očekivanje da će Tužilaštvo Haškog tribunala uložiti žalbu na takvu presudu.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić takođe je preneo Bramercu nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude Haradinaju, ali je i naglasio da će Beograd nastaviti saradnju sa Tribunalom, jer je to pre svega interes Srbije.

Ljajić je glavnom tužiocu Haškog tribunala ukazao na moguće negativne posledice oslobađajuće presude Haradinaju na politička zbivanja u Srbiji i kredibilitet Tribunala. Ta presuda, kazao je, "može predstavljati ozbiljan osnov za sumnju javnosti u Srbiji prema nepristrasnosti Tribunala i njegovoj političkoj neutralnosti".

Kako je saopšteno posle razgovora u Beogradu, Ljajić je istakao da Srbija "nastoji da ispuni u potpunosti sve aspekte saradnje".

Bramerc je Ljajića obavestio da saradnja podrazumeva "dostavljanje dokumentacije po zahtevima Tužilaštva, oslobađanje svedoka dužnosti čuvanja tajne, program zaštite svedoka i pristup arhivama državnih organa, kao i aktivnosti koje se odnose na lociranje i prebacivanje u Tribunal preostalih optuženih koji su u bekstvu".

Ljajić je izneo podatak da je od poslednjih 165 zahteva Tužilaštva koji se odnose na dostavljanje dokumentacije i oslobađanje svedoka dužnosti čuvanja tajne u potpunosti odgovoreno na 143 zahteva, dok će preostali zahtevi "biti rešeni u najskorijoj budućnosti", navodi se u saopaštenju.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE