• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bez baze o osobama sa intelektualnim teškoćama

Autor SRNA

Ombudsmani za ljudska prava BiH, povodom 10. oktobra - Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, upozoravaju da u BiH ne postoje baze podataka o osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama.

 BiH bez baze o osobama sa intelektualnim teškoćama Izvor: MONDO/Nataša Petrović
Ilustracija
Izvor: MONDO/Nataša Petrović

  Ombudsmani isitiču da nema podataka ni o osobama sa ovakvim teškoćama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i smještene su u ustanove, što onemogućava strateški pristup uređenju ostvarivanja njihovih prava.

Ombudsmani podsjećaju nadležne strukture na obaveznu primjenu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Kada je riječ o prevenciji i ranom otkrivanju mentalnih problema, kao i efektivnoj promociji mentalnog zdravlja, ombudsmani ističu značaj uloge centara za mentalno zdravlje.

Iz Institucije ombudsmana BiH saopšteno je da je za razvoj mentalnog zdravlja neophodno dodatno ulaganje, kako bi bile preduprijeđene situacije čiji je ishod hospitalizovanje.

Ukazuju i na nedovoljno razvijenu institucionalnu strukturu podrške osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u zajednici.

"Česta su obraćanja Instituciji ombudsmana sa primjedbama na rad nadležnih institucija - na nedostatak procedura, nedovoljnu međuinstitucionalnu saradnju", navodi se u saopštenju.

Ombudsmani naglašavaju da je veoma važan i pristup nadležnih institucija porodici, koja je ključni faktor u tretmanu oboljelih.

"Dodatnu pažnju izaziva pitanje položaja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, posebno ukoliko im je oduzeta poslovna sposobnost i ukoliko su smještene u ustanove, jer im se tako ograničava sloboda kretanja. Praksa Institucije ombudsmana za ljudska prava pokazuje da u ovim slučajevima postoji visok stepen rizika od zloupotreba prava ovih osoba", ističe se u saopštenju. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE