• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarović: Ne sjedimo skrštenih ruku, tražimo "broj 22"

Autor mondo.ba

Rukovodstvo SDS-a i PDP-a, predvođeni predsjednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, sastali su se danas u Banjaluci gdje je razgovarano o više pitanja.

 Šarović Borenović formiranje vlasti Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Na dnevnom redu su bili izborno zakonodavstvo, javni servisi, prije svega RTRS, najavljena, ali još nezakazana posebna sjednica NSRS, odblokiranje rada Parlamenta BiH, ali i formiranje državne vlasti.

Prema riječima predsjednika SDS-a Mirka Šarovića „vlasništvo“ na pregovaranje oko formiranja Savjeta ministara BiH ne pripada samo strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD.

Ocijenio je da se pokazalo da pregovaraju neuspješno godinu dana.

"Naše legitimno pravo je da u bilo kojem trenutku radimo iste stvari, sa šansama koje su takve kakve jesu. Savjet ministara BiH ne formira onaj ko misli da ima pravo na to ili da mu to pripada. Svi smo mi legitmni, a Savjet ministara će formirati onaj ko uspije, može, i sposoban je da napravi koaliciju sa 22 poslanika," kazao je Šarović.

On je istakao da taj legimitet imaju i SDS i PDP, te da neće nijemo posmatrati sa strane.

"Ne želimo ipak da prejudiciramo rješenje. Postojeća trojka pokušava da ANP svede na dokument od 25 stranica kako bi ga prilagodili potrebama partnera iz RS, odnosno SNSD-u, i na neki način zavaraju javnost. U suštini to je dokument koji nas vodi u NATO. Mi sa naše strane ćemo nastojati da odblokiramo rad Predstavničkog doma PS BiH, to je prvorazredan zadatak" istakao je Šarović i dodao da bi "ANP riješio tako da ne bude na dnevnom redu do izbornog ciklusa 2022.", te da to pitanje treba staviti po strani.

Podvukao je da će „većinu praviti sa onima sa kojima mogu doći do broja od 22“. Rekao je i da su „razgovarali i ragovaraće“ sa liderom DNS-a Markom Pavićem, koji je nedavno „zamrznuo“ dosadašnju koaliciju sa SNSD-om.

"Ako bude zajedničke hemije, stranka su koja je uvijek dobrodošla," dodao je Šarović i istakao da „ne bi bilo fer“ pominjati bilo koju političku opciju ili rokove, ali da su sve opcije u igri .

On je danas govorio i o tome da SDS i PDP imaju pripremljene dokumente i prijedloge u kojem pravcu mijenjati izborno zakonodavstvo na nivou BiH

"Osnovni cilj je da se vrati povjerenje građana u izborni proces. To je za nas ključno," rekao je Šarović.

Dodao je da će u narednom periodu još usaglasiti stavove i nastojati zajednički djelovati, te afirmisati i druge stranke u BiH u tom pravcu, ali i javnost.

"Ukoliko dobijemo podršku, nastojaćemo da ovo zakonodavstvo mijenjamo na institucionalnom nivou," dodao je Šarović.

Govoreći o RTRS, rekao je da će dati zajednički prijedlog kako da RTRS ostvari svoju zakonsku društvenu svrhu.

Naveo je i da će pripremiti set za posebnu sjednicu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je poručio da ako ovakvo izborno zakonodavstvo ostane, svaki naredni izbori će biti „obesmišljeni“. Istakao je da su sva rješenja prihvatljiva, pa i ideje o spajanju lokalnih i opštih izbora naredne godine.

"PDP i SDS imaju konkretne prijedloge. Nećemo odustati," kazao je Borenović.

I on se osvrnuo na rad javnih servisa i rekao da su izuzetno nezadovoljni radom RTRS-a i SRNA-e i da imaju rješenja kako da se oni vrate u „demoktarske okvire“.

Rekao je i da zbog devet parlamentaraca okupljenih oko SNSD-a, Parlament BiH ne radi.

"Bojkotuju Parlament, ali ne bojkotuju svoje privilegije. To je vrhunac licemjerja," dodao je.

"Imamo legitmitet da se traži rješenje da se odblokira rad određenih institucija. Imamo rješenja kako odblokirati rad Predstavničkog doma PS BiH. Učinićemo sve da to tijelo funkcioniše i odblokira desetine sporazuma koji čekaju ratifikaciju, da bi se otvorili infrastrukturni projekti od skoro dvije milijarde KM, od čega se oko milijarda KM odnosi na RS," kazao je Borenović.

B.S.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE