• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Inspekcijski nadzor o imenovanju ambasadorke zatražio zamjenik Brkić"

Izvor MONDO/Srna

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadora BiH u Češkoj zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo inostranih poslova, saopšteno je iz ovog ministarstva.

 Slučaj ambasadorke bez diplome: Zatražen inspekcijski nadzor Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović
Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović

Iz Ministarstva inostranih poslova preciziraju da je dopis Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio Brkić u skladu sa svojim ingerencijama, ali je riječ o njegovoj ličnoj inicijativi.

"Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. Ministarstvo smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju obaveza u skladu sa Ustavom BiH", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je, nakon svih sprovedenih procedura, ambasador Martina Mlinarević Sopta dobila agreman od Češke, te da je po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u Ministarstvu sačinjena zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

Nesporazum u vezi sa adresom sa koje je prijava poslata nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva, pojašnjavaju iz Ministarstva inostranih poslova.

Iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu danas je saopšteno da je Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde upućen dopis sa zahtjevom za inspekcijski nadzor u vezi sa imenovanjem ambasadora BiH u Češkoj.

Dopisom je zatraženo da Upravni inspektorat ispita zakonitost cjelokupnog procesa upućivanja imenovanog ambasadora na diplomatsku obuku i donesenih pravnih akata u vezi sa tim.

Martina Mlinarević, koju je Predsjedištvo BiH imenovalo za ambasadora u Češkoj, ne posjeduje diplomu visoke stručne spreme, iako je to obavezno prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva inostranih poslova.

Mlinarevićeva je imenovana na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića proljetos, a agreman je dobila 30. avgusta. Više o tome čitajte u tekstu koji smo objavili prije nekoliko dana.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kreso miro

Pa imbecilu jedan,kakvo ti je clanstvo stranke,jedan Cavara intelektualna gromada….ha,ha...ili bilo tko iz SDA, SNDS

MONDO REPORTAŽE