• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje predizborna tišina

U BiH u sedam časova počinje izborna tišina pred opšte izbore koji će se održati u nedjelju i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju uveče.

 Počinje predizborna tišina Izvor: MONDO

U Izbornim zakonom BiH u tom periodu zabranjeno je medijsko izvještavanje o bilo kojoj aktivnosti koja se odnosi na političku izbornu kampanju, niti se mogu održavati ikakve javne političke izborne aktivnosti.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je saopštila da, prema Izbornom zakonu, u toku 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK podsjeća RTV stanice na odrebu Izbornog zakona BiH da se, u periodu od 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta pa do zatvaranja biračkih mjesta, neće objavljivati rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi s glasanjem i izborima.

Građani BiH u nedjelju, 3. oktobra, biraće članove Predsjedništva BiH, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije (FBiH) i u skupštinama kantona.

Od ukupnog broja kandidata, njih 5.145 su muškarci (63,13 odsto) i 3.004 žene (36,86 odsto). Prema starosnoj strukturi, 6.253 (76,73 odsto) kandidata su starija od 30 godina, dok je mlađih od 30 godina 1.896 (23,26 odsto). Najstariji kandidat ima 87 godina, a najmlađi je u avgustu napunio 18 godina.

Prvi preliminarni rezultati trebalo bi da budu poznati u ponoć 3. oktobra, a Centralna izborna komisija BiH ima obavezu da do 2. novembra objavi konačne izborne rezultate. Biračka mjesta 3. oktobra biće otovrena od sedam sati ujutro do 19 časova.

Jedan čas poslije ponoći trebalo bi da budu saopšteni rezultati za parlamentarnu skupštinu BiH, a oko 3.00 rezultati za predsjednika i potpredsjednika RS, federalni parlament, a potom i ostali rezultati.

Za opšte izbore registrovano je 3.126.599 birača koji će glasati na 5.276 biračkih mjesta. Ove godine biće moguće glasati u sedam ambasada BiH. Glasači iz inostranstva moraju glasove poslati putem pošte najkasnije 3. oktobra, a rok za njihovo dostavljanje u centar za brojanje je 10 dana.

Ovi izbori će zbog povećanog broja birača, biračkih mjesta i članova biračkih odbora i njihovih naknada biti najskuplji izbori do sada, a procjenjuje se da će koštati oko 12,5 miliona maraka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE