• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije stopiraju ukidanje viza za BiH?

"Mislim da će bezbjednosne garancije ići u pravcu vehabijskog pokreta", istakao je Galijašević.

 Vehabije stopiraju ukidanje viza za BiH? Izvor: MONDO

Šef tima BiH za viznu liberalizaciju Samir Rizvo rekao je da uznemirava najava Francuske da bi mogla da zatraži dodatne bezbjednosne garancije kako bi podržala ukidanje viznog režima za BiH, dodajući da postoje neke pozitivne naznake da ne bi trebalo biti problema.

On je rekao da ne zna razloge za takav stav Francuske i da dodatne garancije bezbjednosti, nakon potpuno ispunjene Mape puta od 174 teška uslova, nije moguće dati.

"Ne znam šta Francuska podrazumijeva pod dodatnim garancijama. Zvanično objašnjenje nismo dobili od Francuske, kao ni Evropske komisije. Najvažnije je da smo sve, što je od nas traženo, ispunili i da je to Evropska komisija potvrdila u svojim nalazima i izvještajima ekspertskih misija, koje su dolazile u BiH da provjere sve što je urađeno. Ne trebamo biti pesismistični", rekao je Rizvo za "Fokus".

On je podsjetio da je prije nekoliko dana održana sjednica LIBE komiteta Evropskog parlamenta na kojem je glasanjem podržan prijedlog Evropske komisije za ukidanje viza građanima BiH."Možemo očekivati da će Evropski parlament u naredni četvrtak okončati svoju proceduru, pa ostaje samo da Savjet EU potvrdi odluku Parlamenta o ukidanju viza", istakao je Rizvo.Dževad Galijašević, predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH, smatra da je pravedno prema građanima BiH da dobiju bezvizni režim, ali da isto tako ova zemlja mora biti pravedna i prema drugima u okruženju, kako ih ni na jedan način ne bi bezbjednosno ugrozila.

"Ako bi BiH s podijeljenim institucijama, koje su napravljene i koje postoje, ali su pocijepane oko prioriteta, neefikasnim i korumpiranim Tužilaštvom BiH, sudovima na zajedničkom nivou i sukobima, pustila u bezvizni režim, veoma je upitno kako bi se to odrazili na druge zemlje. Vrhunac svega jeste vehabijski pokret kao kruna bezbjednosne prijetnje. Mislim da će bezbjednosne garancije ići u pravcu vehabijskog pokreta", istakao je Galijašević. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE