• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incidenti na biralištima u BiH

Operativni štab akcije ''Izbori 2010'' registrovao do 16 časova jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je iz FUP-a.

 Incidenti na biralištima u BiH Izvor: MONDO

Naime, prema izvještaju iz MUP-a Srednjobosanskog kantona, na biralištu Višnjići – Travnik, dvije osobe su se fizičke sukobile, pri čemu je jedna zadobila lakše tjelesne povrede. Protiv učesnika sukoba će biti podnesene prekršajne prijave,prenosi Sarajevo-x.com.

Ovaj događaj nije prekinuo glasanje na ovom biračkom mjestu.

Federalna uprava policije proslijedila je Centralnoj izbornoj komisiji BiH četiri prijave o eventualnim povredama izbornog procesa. Prijavljeni su slučajevi u Mostaru, Tuzli, Livnu i Sarajevu. Detaljnijom policijskom provjerom utvrđeno je da prijave iz Tuzle i Sarajeva nisu osnovane.

Stanje sigurnosti na području Federacije BiH je zadovoljavajuće u pogledu biračkog procesa, o čemu brine više od 3.000 policijskih službenika na svim lokacijama na kojima se odvija glasanje.

Operativni štab akcije "Izbori 2010" do 14 časova na području FBiH zabilježio je osam manjih verbalnih incidenata, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Izbori 2010 na području Livanjskog kantona, na biralištima Drvar Selo i Trninići Brijeg, zabilježeni su slučajevi verbalnog konflikta birača sa članovima opštinskih izbornih komisija,prenosi "Blin magazin".

Istovjetne situacije zabilježene su u Unsko-sanskom kantonu, na biralištima Bakšaiš i Gata.

U Zapadnohercegovačkom kantonu na biralištu Prolog glasanje je prekinuto 20 minuta zbog verbalnog sukoba jednog birača i člana opštinske izborne komisije.

U Kantonu Sarajevo zabilježena su dva pokušaja ometanja izbornog procesa.

Federalna uprava policije proslijedila je Centralnoj izbornoj komisiji BiH informaciju koju je telefonski zaprimilo Operativno dežurstvo Federalne uprave policije, a odnosi se na eventualnu zloupotrebu pozicije izbornog posmatrača u Vrapčićima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Nijedan od navedenih slučajeva nije narušio sliku o zadovoljavajućoj sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, u pogledu biračkog procesa, o čemu brine više od 3.000 policijskih službenika na svim lokacijama na kojima se odvija glasanje", saopšteno je.

Operativni štab akcije "Izbori 2010", sačinjen od predstavnika Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova koordinira svim policijskim aktivnostima na području Federacije BiH da bi bio osiguran nesmetan izlazak građana na birališta.

Na jednom biračkom mjestu u Šatorovićima kod Brčkog došlo je do verbalnog sukoba između dvojice pripadnika različitih opcija, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta.

Portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić rekao je da je u ovom incidentu narušen javni red i mir, te da su policijski službenici koji su dežurali u blizini birališta, odmah intervenisali i spriječili eskalaciju.

"Pripadnici policije utvrdili su provjerom da je došlo do verbalnog sukoba između dvojice pripadnika različitih opcija. Protiv lica koje je prvo uputilo psovke biće podnesen zahtjev za prekršajnu prijavu", rekao je Emkić.

Upitan za navodni slučaj da su pripadnici jednog političkog subjekta u Brki kod Brčkog, danas potplaćivali birače da glasaju za njihovu političku opciju, Emkić je odgovorio da policija još provjerava prijave grupe građana.

"O slučaju je već upoznat dežurni tužilac Tužilaštva BiH, a ukoliko se to ispostavi kao tačno protiv takvih lica biće podnesena krivična prijava za počinjeno krivično djelo povreda slobode opredjeljenja birača", kaže Emkić.


(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE