• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Progres nedovoljan, ali prisutan

Uspjeh BiH u ispunjavanju uslova koje zahtijeva EU neujednačen, ali ipak ima i pozitivnih pokazatelja, izjavio Incko u Briselu

 Incko: Progres nedovoljan, ali prisutan  Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Briselu da je uspjeh BiH u ispunjavanju uslova i standarda koje zahtijeva EU neujednačen, da progres nije dovoljan, ali da ipak ima i pozitivnih pokazatelja.

Incko je na sastanku Političko-bezbjednosnog komiteta Evropske unije podsjetio ovaj komitet da bi liberalizacija viznog režima za građane BiH bila snažan pozitivan signal iz Brisela prema BiH, javio je dopisnik Srne.

Visoki predstavnik je stalne predstavnike zemalja članica Unije u tom tijelu pri Savjetu EU izvijestio o završenim izborima, o političkoj situaciji nakon izbora, o stadijumu u kojem se BiH nalazi obzirom na evropske i evroatlantske integracije, kao i o tome gdje se zemlja nalazi u pogledu vizne liberalizacije - saznaje Srna od evropskog izvora i od diplomatskog izvora jedne zemlje članice.

Incko je rekao da izborni zakon prema kojem je ovaj put postupano, još nije u skladu sa evropskim standardima i zahtijevima Savjeta Evrope. Istaknuta je važnost promjene izbornog zakona.

Austrijski diplomata je opisao odvijanje izbora, pomenuo nekoliko neregularnosti i izvijestio o preliminarnim rezultatima i ukratko predstavio glavne aktere na sadašnjoj političkoj sceni.

Izvor iz zemlje članice rekao je Srni da je ton debate o BiH, koja je uslijedila nakon Inckovog izlaganja, bio nešto optimističniji nego prije izbora.

"Generalni utisak u evropskim krugovima nakon izbora nije nepovoljan", rekao je Srni diplomata iz jedne od zemalja članica.

Političko-bezbjednosni komitet na nivou specijalno imenovanih ambasadora bavi se spoljnim i bezbjednosnim pitanjima Evropske unije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE