• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Bošnjaci glasali za Ivanića

Bošnjaci pokušali da izaberu i srpskog člana Predsjedništva, tvrdi Dragan Čović.

 Čović: Bošnjaci glasali za Ivanića Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da su Bošnjaci, koji su izabrali Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH i sada formalno imaju dva člana u toj instituciji, pokušali da izaberu i srpskog člana Predsjedništva.

Odgovarajući na pitanje da li tvrdi da su Mladena Ivanića podržali Bošnjaci, on je rekao da su "brojevi nemilosrdni i da se vidi iz kojih područja dolaze glasovi i da se slažu isto kao i u slučaju Hrvata".

"Ako neko želi na takav brutalan način da zloupotrijebi osnovu Dejtona onda šalje vrlo jasnu poruku", rekao je Čović za "Glas Srpske".

On je ocijenio da će biti veoma teško formirati vlast, posebno na nivou BiH, da će za to trebati dugo vremena i da se neće moći formirati bez najjačih stranka.

"Volio bih da to uradimo u sljedeća dva-tri mjeseca, međutim, kada sam vidio rezultate nisam previše optimističan. Mi ćemo razgovarati sa većinom stranaka, sigurno ću se sresti sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u sljedećih desetak dana, a nastojaću da se sretnem i sa jednim brojem predsjednika stranaka sa bošnjačkim predznakom. Nisam mislio da ću to ikada reći, ali ne vjerujem da ćemo u ovoj godini napraviti iskorak", dodao je Čović.

Čović smatra da pobjeda Komšića nije zasjenila uspjeh HDZ- BiH na teritoriji sa većinskim hrvatskim narodom gdje je ta stranka, prema dosadašnjim rezultatima, ubjedljivo pobijedila.

"Mislim da bismo mi imali problem da je recimo Komšić dobio 130 000 glasova, jer bi nam tada svi govorili da smo mogli dobiti svog člana Predsjedništva BiH da smo imali jednog kandidata. Ovako se vrlo jasno stavilo do znanja da nam ne bi bilo dovoljno ni dvostruko više glasova nego što je izašlo Hrvata na izbore", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, to je vrlo jasna poruka Hrvatima da u FBiH nemaju šta da traže i da je to bošnjačka FBiH.

"Utoliko je pobjeda HDZ-a BiH važnija za mobilizaciju hrvatskog naroda. Ovom pobjedom smo otvorili mnoga pitanja i svaki političar koji predvodi neku hrvatsku opciju u BiH razmišlja kao što govori Dragan Čović. To je uspjeh ovog izbornog rezultata Komšića. Evidentno se poslije njegove pobjede mobilisao hrvatski narod i hrvatska politika", kaže Čović.

Odgovarajući na pitanje kako namjerava da ostvari ono što je rekao u izbornoj noći - da je jedino rješenje za Hrvate u BiH formiranje federalne jedinice sa većinskim hrvatskim stanovništvom i sjedištem u Mostaru, Čović je rekao da se o tome dugo raspravljalo i da je to jedno od mogućih rješenja koje bi se najlakše ostvarilo i koje bi omogućavalo ravnopravnost Hrvata sa druga dva naroda.

"Vjerujem da je koncept sa tri federalne jedinice prihvatljiv, s tim da smo mi predlagali da Sarajevo bude posebno uređen distrikt. To je nešto za šta duboko vjerujem da može da pridobije podršku međunarodne zajednice, koja je u kompletu podržala Prudski sporazum, koji smo potpisali Dodik, Tihić i ja", rekao je Čović.

On je uvjeren da je to moguće realizovati u sljedećih godinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE