• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo traži zatvor za Kličkovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da izrekne kazne zatvora prema zakonu Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću

 Tužilaštvo traži zatvor za Kličkovića Izvor: MONDO

Tužilaštvo smatra da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Bosanske Krupe 1992. godine. Tužilac Dževad Muratbegović rekao je da su Kličković, kao bivši predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, i Drljača, bivši predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u toj opštini, odgovorni za zatvaranje, premlaćivanje, odvođenje na prisilni rad civila muslimana, te silovanje djevojke koja je sa njima bila zatvorena u osnovnoj školi "Petar Kočić" u Bosanskoj Krupi.

"Ne postoje dokazi da je Kličković znao da je muslimanka silovana, ali je odgovoran jer je uspostavio sistem koji je omogućio da se u ovom objektu zatvorenici maltretiraju, prebijaju, odvode na prisilan rad, te premještaju iz osnovne škole u Jesenici u osnovnu školu `Petar Kočić`", rekao je tužilac tokom iznošenja završnih riječi.

 On je naglasio da je Drljača odgovoran za deportaciju ili prisilno preseljenje stanovništva, te da je kao predsjednik Vijeća Privremenog suda odlučivao o razmjeni ratnih zarobljenika. Muratbegović je naveo da je cilj ovih aktivnosti bio uklanjanje nesrpskog stanovništva i stvaranje etnički čiste opštine Bosanka Krupa.

Tužilac je rekao da je Ostojić, kao nadređeni, propustio da kazni pripadnika 11. krupske brigade Joju Plavanjca, zato što je ubio nekoliko muslimana koji su bili zatvoreni u školi "Petar Kočić".

On je kao otežavajuće okolnosti naveo da su optuženi bili svjesni počinjenih djela, te da nisu izrazili kajanje zbog učinjenog.

Izmijenjena optužnica Tužilaštva BiH od 21. septembra tereti Kličkovića, Drljaču i Ostojića za zločini protiv čovječnosti. U optužnici se navodi da su Kličković i Drljača, činjenjem ili nečinjenjem, planirali, pokrenuli i učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na području tzv. Autonomne regije Krajina.

 Ostojić se tereti da je kao nadređena osoba, iako je znao ili je mogao znati da njegov podređeni sprema krivično djelo, propustio preduzeti nužno potrebne i razumne mjere da to spriječi, kao i da počinilac bude kažnjen. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE