• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komesar EU stiže na razgovor sa liderima BiH

Komesar za proširenje EU Štefan File započeće posjetu BiH susretom u Sarajevu sa članovima nevladine organizacije Igmanska inicijativa.

 Komesar EU stiže na razgovor sa liderima BiH Izvor: MONDO

On će u odvojenim susretima razgovarati sa liderima političkih stranaka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se sastati sa Fileom i izrazio očekivanja da će na sastancima sa tako važnim gostima, kao što je evropski komesar  i državni sekretar SAD Hilari Klinton koja dolazi 11. oktobra,  biti analizirana mnoga otvorena pitanja u vezi  sa evroatlantskim  integracijama. 

Dodik je uoči sastanka ponovio stav da je gotovo besmisleno raditi bilo šta na reformama u BiH dok je tu OHR.

Iz SDA je najavljeno da će sa Fileom u zgradi Delegacije EU u Sarajevu u 9.50 časova razgovarati lider stranke Sulejman Tihić i novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Učešće na sastancima sa Fileom potvrdili su lider SDS-a Mladen Bosić, lider SBB-a Fahrudin Radončić, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i predstavnik HDZ-a Niko Lozančić.Od predstavnika politički stranka Srna nezvanično saznaje da su otkazani susreti  Filea sa predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem i HDZ 1990 Božom Ljubićem.

Očekuje se da će sastanci sa političkim liderima biti završeni do 12.30 časova.
Evropski komesar za proširenje će u jutarnjim časovima sutra u Sarajevu razgovarati i sa članovima Predsjedništva BiH. Iz Delegacije EU u BiH juče je najavljeno da će File sa sagovornicima razgovarati o ključnim pitanjima u vezi sa odnosom između BiH i EU, te reformama koje su potrebne BiH na njenom putu evropskih integracija.File će se sastati i sa šefovima diplomatskih misija EU koje su akreditovane u BiH.

Tokom posjete Filea ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić potpisaće sutra u 13.20 časova, u zgradi Delegaciej EU,  Memorandum o razumijevanju o mikrofinansijskoj pomoći EU za BiH u iznosu od 100 miliona evra.Nakon ovog događaja uslijediće kratke izjave za medije, dok je izjava za medije komesara File zakazana za 13.40 časova. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE