• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srušeni "zidovi" od viza!

Evropski parlament podržao je prijedlog ukidanja viza do kraja 2010. godine građanima BiH i Albanije koji putuju u zemlje EU!

 Srušeni "zidovi" od viza! Izvor: MONDO

Evropski parlament je s velikom većinom glasova dao podršku ukidanju viznog režima putovanja u zemlje Evropske unije obuhvaćene šengenskim dogovorom za građane BiH i Albanije, javio je dopisnik Srne.

Podršku ukidanju viza dalo je 538 evroposlanika, dok je protiv bilo 47. BiH sada ima konačnu podršku Evropskog parlamenta i Evropske komisije.  Za ukidanje viza treba još dobiti podršku Savjeta, a to je tijelo u kojem zemlje članice izravno zastupaju svoje interese.

Odluka Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ali je neophodna, a velika podrška znači i politički pritisak na Savjet da i ta insituticija EU glasa pozitivno. Za podršku ukidanju viza glasalo je 538 poslanika iz svih evropskih većih i važnijih partija, od demohrišćana, socijalista, liberala, Zelenih, do Ujedinjene ljevice.

Protiv su bile male grupacije najdesnijih nezavisnih, kao i desnih evroskeptika.
Portparol za BiH grupacije socijalista i demokrata Emine Bozkurtm rekla je da je Evropski parlament izvršio svoje obećanje i nakon što se uvjerio da su standardi dosegnuti, podržao viznu liberalizaciju.

"Treba pojačati pritisak na vođe u BiH da evropsku integraciju stave u prvi plan svog dnevnog reda. Vizna liberalizacija je pokazala da lideri u BiH mogu da slože i efikasno rade i zato ovo treba da služi kao primjer za daljnje reforme potrebne za integraciju u Evropsku uniju", rekla je holandska socijalistikinja koja govori o BiH u ime svoje političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Odluku Evropskog parlamenta u BiH prvi je pozdravio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, istakavši da odluka Evropskog parlamenta predstavlja valorizaciju napora vlasti u BiH kako bi svi kriterijumi za ukidanje viza bili dostignuti.

"Ispunjavajući zahtjevne uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima pokazali smo da je moguće napraviti pozitivnu atmosferu i demonstrirati punu odgovornost za ovaj proces, čiji je uspješan ishod od ogromnog značaja za građane u Bosni i Hercegovini. Stavljanje BiH na 'bijeli šengen' bit će prva konkretna korist za građane BiH u procesu integracija u EU i predstavljaće podstrek evropskoj ideji unutar zemlje. U suprotnom, ova ideja u BiH bi slabila, što ne bilo od koristi ni Bosni i Hercegovini, ni Evropskoj uniji."

Ambasador BiH pri EU Osman Topčagić izrazio je danas zadovoljstvo što je Evropski parlament velikom većinom izglasao viznu liberalizaciju za BiH, čime je jedna faza ovog procesa završena.
"Naredni korak je odluka Savjeta EU u formatu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova, koji se održavaju mjesečno i vjerujem da bi na narednom sastanku u novembru moglo i trebalo da se nađe i ova tačka na dnevnom redu tako da imamo odluku EU o viznoj liberalizaciji", izjavio je Topčagić Srni.

Prema njegovim riječima, na tom zasjedanju biće utvrđen i datum stupanja na snagu liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Topčagić kaže da je za njega očekivana odluka Evropskog parlamenta,  jer su poslanici u svim fazama razmatranja pitanja iskazivali ogromnu podršku za  liberalizaciju  viznog režima za BiH.
 "Izvjestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon iskazala je posebnu aktivnost i mobilisala i svoje kolege i druge aktere po  ovom pitanju. Isto tako su  predstavnici svih političkih grupacija u Evropskom parlamentu u sinoćnjoj raspravi iskazali punu podršku, a današnje glasanje je refleksija toga", dodao je Topčagić.

Evropski izvjestilac za vize Tanja Fajon čestitala je građanima BiH i Albanije na dobro obavljenom poslu u dostizanju i ispunjavanju kriterijuma za dobijanje mogućnosti slobodnog putovanja u zemlje šengen zone.

"Krajnji je čas da srušimo zidove od viza koji su predugo rastavljali porodice i prijatelje na zapadnom Balkanu", rekla je Fajonova što je Evropski parlament velikom većinom glasova danas dao podršku ukidanju viza za BiH i Albaniju. U izjavi za Srnu slovenačka socijalistikinja je rekla da je uvjerena da će doći do pozitivnog glasanja i u Savjetu, na redovnom zasjedanju ministara inostranih poslova 27 članica EU.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE