• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik žali za Silajdžićem

Komesar za proširenje EU Štefan Fole u okviru dvodnevne posjete BiH razgovarao i sa liderima stranaka koje će učestvovati u vlasti.

 Dodik žali za Silajdžićem Izvor: MONDO

Svi su nakon sastanka iznijeli opredjeljenje ka evroatlantskim intergracijama, spremnost na kompromise i slične uobičajene fraze. Uz sve to, lider SNSD-a Milorad Dodik bio je nešto konkretniji: "Vlast na državnom nivou neće biti formirana prije februara".

"Mislim da je pošteno da naredni predsjedavajući Savjeta ministara bude iz reda hrvatskog naroda, posebno poslije ove prevare sa Željkom Komšićem. Slična prevara pokušana je i u RS sa Mladenom Ivanićem, kako bi Bošnjaci imali sva tri svoja člana Predsjedništva, ali nije uspjelo. Lagumdžija od nas neće dobiti podršku, podržaćemo Dragana Čovića", konkretan je bio Dodik, te je dodao kako smatra da vlast na državnom nivou neće biti formirana prije februara. Na pitanje kako komentariše to što na pregovorima nema i lidera Stranke za BiH, Dodik je uz osmijeh kazao:

"Šteta što nema Silajdžića, bio bi nam od koristi", prenosi portal Sarajevo-x.com. Kazao je da, kakva god se vlast formira, SNSD neće odustati od podjele državne imovine, nastojanja da se ukine OHR, te da će tražiti ukidanje Tužilaštva i Suda BiH.


"Ukoliko se te dvije institucije koje nisu u skladu sa Dejtonom ne ugase, mi ćemo proglastiti zakon kojim se njihov rad neće priznavati na teritoriji RS", najavio je Dodik svojevrstan puč i udar na dvije visoke institucije.

Kod Filea "na minderu" su bili i predsjednik SDA Sulejman Tihić i budući član Predsjedništva iz ove stranke Bakir Izetbegović. Tihić je kazao kako je vlast na državnom nivou bez SDA moguća formalno, ali ne i u praksi. Kazao je da će o budućim koalicijama govoriti nakon što se "ohladi" priča oko izbora.

"Uvijek se govorilo kako su nacionalističke stranke glavni problem. Sada imamo dvije socijaldemokratske stranke, koje su dobile najveći broj glasova, i na njima je odgovornost da povedu zemlju naprijed. Odgovornost SDA u vezi s tim je manja nego ranije", kazao je Izetbegović, dok je "lopticu" na SNSD i SDP, koje vjerovatno neće sarađivati, prebacio i Tihić.

"Kada je u pitanju mandatar Savjeta ministara, ne postoji obavezna rotacija prema nacionalnosti, nego je to stvar političkih dogovora, ali SDP i SNSD treba da vode računa i o tome", kazao je Tihić, te dodao kako je spreman sarađivati i sa HDZ-om, ali da neće pristati ni na kakve ucjene i priče o Mostaru kao o stolnom gradu Hrvata, jer su "Mostar i svi drugi gradovi i hrvatski i srpski i bošnjački".

HDZ su na sastanku sa komesarom za proširenje EU predstavljali Borjana Krišto i Niko Lozančić, koji su kazali kako bez ove stranke nema vlasti u BiH. Dodali su kako je bitno da se smire tenzije nastale tokom predizborne kampanje, te su istakli bitnost nastavka pregovora oko bitnih ustavnih reformi.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je proglasio apsolutnu pobjedu koju Dodik apsolutno negira, kazao je kako je sa Filom razgovarao o konačnom ukidanju viznog režima za građane BiH.

"Nadam se da će on u svom kapacitetu učiniti sve što je moguće da odluka Evropskog parlamenta što prije preraste iz odluke u konkretnu akciju, da bi bh. građani mogli slobodno putovati Evropom. Postoji određena procedura kojom se to može učiniti i očekujem da će tako i biti", kazao je Lagumdžija, dodajući kako mu je Füle čestitao na izbornoj pobjedi, te izrazio očekivanja da će SDP oformiti vladu koja je opredijeljenja za evropske integracije i krenuti u rješavanje onih stvari za šta su dobili mandat građana.

Kazao je kako u ustavne promjene treba krenuti odmah, ali da će biti problema s onim političkim snagama koje smatraju da taj proces treba zaustaviti.

Kod Filea je bio i utemeljitelj Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji je samo rekao da je sastanak bio veoma konstruktivan i informativan, te da je najviše govora bilo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Dodao je kako nije bilo prejudiciranja u vezi sa formiranjem postizbornih koalicija, već da se najviše govorilo o napretku BiH ka EU.  (MONDO, sarajevo-x.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE