• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU hoće BiH sa jednim glasom

Prvi korak koji EU očekuje od vlasti u BiH jeste "stvaranje funkcionalne i efikasne države, koja će govoriti jednim glasom".

 EU hoće BiH sa jednim glasom Izvor: MONDO

Ovo je izjavio u petak u Sarajevu komesar za proširenje EU Štefan File.

Prema njegovim riječima, ovaj korak omogućiće uspostavljanje okvira EU koji će dati prostor BiH za realizaciju naredna dva koraka u procesu pristupanja BiH Uniji i koristiti entitetima u BiH u ustavnim izazovima koji predstoje.

File je istakao da EU stoji iza svih napora u ovom smjeru i da neće nametati rješenja, već očekuje "postepen proces zasnovan na lokalnom vlasništvu".

"Okvir koji EU bude uspostavila koristiće građanima, a ne političkim elitama", rekao je File, poručivši da je EU sada spremna ojačati ulogu u BiH.

Evropski komesar je naglasio da je došao u BiH nakon izbora, kako bi prenio poruku EU da je sada potrebno intenzivirati napore kako BiH ne bi dalje zaostajala za drugim zemljama regiona na putu evropskih integracija, s obzirom da je trenutno jedina zemlja u kojoj nema napretka na ovom putu.

File je ocijenio da se trenutno osjeća "izvjesna poletnost", kako u BiH tako i EU, da BiH krene naprijed na putu ka EU, te napomenuo da će kod formiranja vlasti za Uniju jedino značajno biti to da buduće koalicije u središtu svog programa imaju evropski put.

On je istakao da je sa liderima političkih partija danas imao konstruktivne i ohrabrujuće diskusije.

"Impresivno je što su svi lideri naglasili da su ovi izbori povećali očekivanja građana za bolju budućnost. EU će pomoći političarima da ispune obećanja koja su dali u vezi svih proevropskih reformi", naveo je evropski komesar.

Govoreći o sastanku sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, File je rekao da je opšti utisak ovog razgovora pozitivan.

"Dodik je rekao da će SNSD praviti programske koalicije i dogovorili smo se da nastavimo razgovore o tome kada budem posjetio Banjaluku", naveo je File.

Govoreći o mogućnosti ukidanja OHR-a, File ja rekao da EU u BiH ne želi protektorat bilo kakve vrste, već BiH kao buduću članicu Unije

File je danas u Sarajevu razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH i liderima političkih stranaka u BiH.

On je prisustvovao ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o mikrofinansijskoj pomoći EU za BiH u iznosu od 100 miliona evra.

File je sinoć stigao u BiH i razgovarao sa članovima regionalne nevladine organizacije Igmanska inicijativa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE